Türkiye’nin önde gelen tavuk markalarından Mudurnu Tavuk tesislerini satın alarak ilçeye ve tavuk üreticisine yeniden iş imkânı sağlayan Pak Tavuk, daha önce tesislerin kapanması ile başlayan göçü de geri çevirmeyi planlıyor.
2007 yılında satışa çıkarılan markanın önce sadece ismini satın alan Pak Tavuk daha sonra tesisleri de alarak üretime başladı. Dakikada 133, günde 50 bin tavuk kestiklerini belirten Mudurnu Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Daştan, “Pak Tavuk 1955’te kuruldu. Halihazırda Samandıra, Kocaeli ve Adapazarı’nda tesislerimiz var. Geçmiş yıllarda yaşadığımız kuş gribi ile bilinirliği yüksek bir marka satın almak istedik ve Mudurnu’yu aldık” diye konuştu. Mudurnu Tavuğu eski günlerine döndürmek için çalıştıklarının altını çizen Daştan, “Üretime 185 kişiyle başladık. Sayı iki haftada 240’a çıktı. Bir ay sonra işlenmiş ürün imalatı başladığında 350’ye çıkacak. Hedef seneye iki vardiyaya ulaşıp istihdamı 900’e çıkarmak. Şu an günde 50 bin tavuk kesiliyor. Fakat sayıyı 60 bine çıkaracağız. Bu sayıları yakaladığımızda ilçede besicilerle büyüttüğümüz tavuklar çoğalacak, bölge halkı daha çok kazanacak” dedi. Bu arada Zuhal Daştan Türkiye ile Rusya arasında beyaz et ihracatına yönelik sona gelindiğini belirterek, “Rusya’da rekabet edebilmenin tek yolu Rusya’nın gümrük vergilerini Ukrayna’ya yaptığı gibi binde 2’ye indirmesi. Yoksa Brezilya’ya göre 4 kat yüksek mısır fiyatı, daha pahalı soya ve daha kötü iklim şartları sebebiyle rekabet çok zor” diye konuştu. Türkiye’nin en iyi ihracat pazarının Irak olduğunu anlatan Daştan, geçen sene sektör olarak 50 bin tonluk bir ihracat yapıldığını söyledi. Daştan’a göre Irak, özellikle islami kesim şartları nedeniyle ilgi gösteriyor.
TÜRKİYE
0 yorum:
Yorum Gönder