7 Mayıs 2010 Cuma

123 YENİ HAYVAN VE BİTKİ TÜRÜ

Bilim insanları son yıllarda Borneo Adası'nda en az 123 yeni hayvan ve bitki türü buldu. Yeni türler arasında uçan kurbağa ve yarım metre uzunluğundaki sopa çekirgesi (Carausius morosus) dikkat çekiyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF’nin açıklamasına göre “Mulu uçan kurbağa” cilt ve göz rengini değiştirebiliyor. Geceleri açık yeşil olan rengini gündüz kahverengine dönüştüren kurbağa parmakları arasındaki kanat derisi sayesinde ağaçtan ağaca uçabiliyor. Kopstein engereğinin (Dendrelaphis kopsteini) Borneo’da bulunan yeni türünün böğrü parlak mavi, yeşil ve kahverengi pullarla kaplı. Zehirli yılanın boynu tehlike anında alev renginde parlıyor. Borneo kara kurbağasının (Barbourula kalimantanensis) özelliği ise akciğerinin bulunmaması, kurbağa bunun yerine cildiyle soluyor.

Kurbağa, akciğeri bulunmadığı için yassı bir gövdeye sahip ve bu beden biçimi sayesinde hızlı akan derelerde akıntıya karşı yüzebiliyor. WWF’nin Borneo uzmanı Markus Radday, daha yüzlerce yeni türün keşfedilmeyi beklediğini ve soylarının tükenmeden önce bulunması gerektiğini söylüyor.

CUMHURİYET

0 yorum:

Yorum Gönder