Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), 14 yıl Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığı yapan, TUBİTAK Bilim Kurulu Üyesi ve TTGV genel sekreterliği görevlerini yürüten, 2001 yılında vefat eden Dr. Akın Çakmakçı adına bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği "Dr. Akın Çakmakçı Üniversite Sanayi İşbirliğinde En Başarılı Tez ve Kuruluş" yarışmasında, sanayiye önemli kazanç sağlayan 10 araştırmayı ödüllendirdi.
Ödüllendirilen projeler arasında, buzdolabının enerji tüketimini yüzde 10-15 azaltan kompresör üretimi, yerli RF enerji yükselteci projesi ile lastik üretiminde kullanılan kord bezinin dayanıklılığını artıran projeler de var.
Ar-ge çalışmaları sonucunda hafif ve dayanıklı araç, uçak üretiminde kullanılan magnezyum, dünyada ilk kez sürekli döküm yöntemi kullanılarak Türkiye’de 1,5 metrelik levhalar halinde basıldı. ASELSAN yerli üretim RF yükselteçleri kullanmaya başladı.
TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fikret Yücel, bilim ve teknolojiyi ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürmek açısından sanayi-üniversite işbirliğinin önemini vurgularken, bilim adamları ile iş hayatındaki girişimciler arasındaki ilişkinin, ürün, hizmet ve sürecin ticari değerinin görülmesini sağladığını belirtti.
Uluslararası rekabet gücünün artırılması, maliyetlerin düşürülmesi açısından ar-ge çalışmalarının çok önemli olduğuna dikkati çeken Dr. Yücel, üniversite sanayi işbirliğinin sağlanması açısından teknokentler, teknoparklar, mükemmeliyet merkezleri, teknoloji transfer merkezleri gibi ortamların sayısının artırılması ve güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
TTGV tarafından ödüllendirilen, sanayide de uygulanmaya başlanan, böylece özellikle bazı alanlarda sanayi üretiminde dışa bağımlılığı ortadan kaldıran, döviz kaybını önleyen ve sanayiciye rekabet imkanı kazandıran bazı ar-ge projeleri şöyle:
-DÜNYADA İLK KEZ 1,5 METRE ENİNDE MAGNEZYUM LEVHA ÜRETİLDİ
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Dr. Özgür Duygulu, alüminyumdan daha hafif olan magnezyumun doğrudan döküm tekniği ile geniş levha olarak üretimini sağlayarak, sanayi açısından çok önemli bir sonuca imza attı.
-ASELSAN, YERLİ ÜRETİM RF GÜÇ YÜKSELTEÇLERİNE GEÇTİ
Aselsan AŞ’de çalışan Necip Şahan da ODTÜ ile birlikte yürütülen proje sonucunda, "Yüksek güçlü, geniş bant doğrusal RF Güç Yükseltici"nin Türkiye’de üretimini sağladı ve ASELSAN, tamamen yerli üretim bu ürünleri kullanmaya başladı.
-LASTİKLER İÇİN DAHA DAYANIKLI MELEZ KORD BEZİ-
Kocaeli Üniversitesi’nden Yard.Doç. Dr. Ayşe Aytaç, KORDSA Global End. İplik ve Kord Bezi San. ve Tic. A.Ş firması ile işbirliği halinde, lastik sanayiinde kullanılan geleneksel kordlar yerine aynı ve/veya daha yüksek başarım özellikleri gösterecek, naylon 6.6-poliester (Ny 6.6/PET) melez kordların daha düşük maliyetle üretilmesine yönelik yaptığı ar-ge çalışması sonucunda, müşteri isteklerine göre, geleneksel olarak kullanılan PET ve Ny 6.6 kordlarının yerine geçebilecek, daha üstün özelliklerde ve-veya daha ucuz Ny 6.6/PET melez kordlar üretimine olanak sağladı.
-BUZDOLABININ ENERJİ TÜKETİMİNİ DÜŞÜREN KOMPRESÖR
Arçelik AŞ Ar-Ge Merkezi bünyesinde çalışan Emre Oğuz da yaptığı çalışma sonucunda, soğutucu kompresörlerindeki enerji tüketiminin yüzde 10-15 azaltılmasını sağladı. Arçelik bu projeye uygun enerji verimliliği yüksek ürünler üretimine geçti.
RADİKAL – AA
0 yorum:
Yorum Gönder