18 Nisan 2010 Pazar

HEM GENÇ HEM 'DÂHİ'

Arizona Üniversitesi Astrofizikçi Prof. Dr. Feryal Özel, ünlü fizikçi Einstein, matematikçi Nash gibi dünyanın en tanınmış bilim insanları ile birlikte 20 kişilik "Büyük Fikirler" listesine adını yazdırdı.

Her yeni buluşun kendisine büyük heyecan yaşattığını söyleyen genç ve başarılı bilim insanı Feryal Özel, maddelerin kara deliklerden geçişini görüntülemeye hazır...

Türkiye’nin dışarıdan karmaşık göründüğünü belirten Özel, “Bazı açılardan gidiş tabii ki endişe veriyor. Biliyorum büyük ihtimalle Cumhuriyet okurları endişe duyuyordur, ben de onların hislerini paylaşıyorum Cumhuriyet okuru olarak, ama ekonomik kaygılar da var. Belki ekonomik kaygılara biraz daha yanıt bulursak, laiklik korkularımız da biraz ortadan kalkar” dedi.

Astronomik olarak şu an için dünyanın sonuna ilişkin korkmamızı gerektiren bir şey olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Feryal Özel, “Evren ve Güneş sistemine ilişkin böyle bir son tahmini 5 milyar yıl sonrasını gösteriyor. Belki 5 milyar yıl sonra başka bir yıldızın çevresinde koloni oluşturmuş olabiliriz, başka gezegenlere gitmiş olabiliriz” diye konuştu.

Albert Einstein, John Nash gibi dünyanın en tanınmış bilim insanları ile birlikte 20 kişilik “Büyük Fikirler” listesine adını yazdıran Arizona Üniversitesi Astrofizikçi Prof. Dr. Feryal Özel, uzayda maddelerin karadelikler içinden geçisini görüntülemeye çok yaklaştıklarını söyledi. Buluşun verdiği keyfi, “Yeni bir şeyler bulmak bağımlılık yapıyor” diye anlatan Prof. Özel, bilimin çok hızlı ilerlediğini ve bunun insan yaşamını doğrudan, çok yönde etkilediğini belirtti.

CUMHURİYET

0 yorum:

Yorum Gönder