14 Nisan 2010 Çarşamba

DÜNYA DEVLERİ TÜRKİYE’YE MEYVE TOPLAMAYA GELİYOR

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı Alaaddin Güç, 4-5 Mayıs tarihinde İstanbul’da düzenlenecek olan 16. Dünya Meyve Suyu Kongresi’ne sayılı günler kala başta İsrail olmak üzere yurtdışından meyveciliğe yönelik yatırımlar beklediklerini söyledi.

Geçtiğimiz yıl sulama sistemleri üretimine yönelik olarak Adana’ya 20 milyon dolarlık yatırım yapan Hindistan merkezli dünyanın ikinci büyük damla sulama şirketi olan Join Jain, (Jain Irrigation Systems) meyve yetiştiriciliği için arazi arıyor. Join Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Güngör, ilk etapta Adana’daki fabrikada meyve yetiştirmeye başlayacaklarını ancak, asıl amaçlarının  çiftçilerle işbirliği içinde uyguladıkları sözleşmeli tarım ekseninde üretim yapmak olduğunu söyledi.

Yatırımın ayrıntılarının önümüzdeki aylar içinde oluşacağını kaydeden Güngör, “Hedefte 10 bin dönüm arazide meyve üretimi yapmak var. Bir sonraki aşamada ise meyve suyu konsantresi üretimi için tesis kuracağız” dedi. Dünya genelinde 10 binden fazla çalışanıyla 1.1 milyar doların üzerinde piyasa değeri olan ve 110 ülkede faaliyet gösteren şirket, Türkiye’de öncelikli olarak Akdeniz kuşağında mango ve nar üretmeyi planlıyor.
Organik mama üretimi yapan Avusturyalı Hipp de Türkiye’de organik meyve bahçeciliğine yönelik yatırım planlıyor. Türkiye’de Targıd işbirliğiyle meyve suyu konsantresi üretimi yapan şirket, Niğde ve Karaman’da kayısı ve şeftali bahçesi kuracak. İlk etapta 15 milyon liralık bir yatırımla 2 bin ile 5 bin dönüm arazi üzerinde üretime başlamayı planlayan firma, ikinci etapta da meyve suyu üretimi yapmayı hedefliyor.

MİLLİYET

0 yorum:

Yorum Gönder