9 Eylül 2014 Salı

SÃO PAULO BİENALİ'NE SAHA DESTEĞİ



SAHA Derneği, 6 Eylül – 7 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlenen 31. São Paulo Bienali’ne davet edilen Gülsün Karamustafa, Halil Altındere, Nilbar Güreş, Burak Arıkan, Zeyno Pekünlü, Orhan Esen, Vasıf Kortun ve Ali Taptık’ın projelerine destek veriyor.

Küratöryel ekip Charles Esche, Galit Eilat, Nuria Enguita Mayo, Pablo Lafuente ve Oren Sagiv tarafından belirlenen “Var Olmayan Şeyler Hakkında Nasıl Konuşmalı?” başlığı, sanat vaadine şiirsel bir çağrıda bulunuyor ve var olmayan şeyleri “Onlar hakkında nasıl konuşmalı?, Onlardan nasıl öğrenmeli?, Onlarla nasıl yaşamalı?, Onlarla nasıl mücadele etmeli?” gibi sorularla farklı şekillerde işaret ediyor. Bienalin sergi bölümünde ise, 100 katılımcı tarafından üretilen 70’ten fazla projeyle toplamda yaklaşık 250 eser bulunuyor. “Proje” kelimesi ile bir sanatçı tarafından stüdyoda yapılan otonom bir sanat işinin geleneksel anlamıyla bir mesafe yaratılması amaçlanıyor. Bu kelimeyi kullanarak; eğitmen, sosyolog, mimar, performansçı gibi başka disiplinlerde çalışan kişilerin de dâhil olduğu geniş çapta güncel kültürel pratiklerin sunumu yapılıyor. Terim aynı zamanda, işbirliği ve disiplinler ötesi yollarla Bienal katılımcılarının aralarında çalışmalarına da olanak sağlıyor.
İtalyan-Brezilya asıllı sanayici Ciccillo Matarazzo tarafından ilk kez 1951 yılında düzenlenen São Paulo Bienali, Venedik Bienali’nden sonra dünyada en eski 2. sanat etkinliği olma özelliğini taşıyor. Bienal, 1957 yılından bu yana, Parque do Ibirapuera içerisinde bulunan Ciccillo Matarazzo Pavyonu’nda gerçekleştiriliyor. Mimar Oscar Niemeyer ve Hélio Uchôa liderliğindeki ekip tarafından tasarlanan pavyon, 30.000 m²'lik bir sergi alanını kapsıyor. Ülkenin en önemli sanat sergilerinden biri olarak kabul edilen São Paulo Bienali’nin 31. edisyonu, Niemeyer’ın 2012 yılındaki ölümünden sonra gerçekleştirilen ilk bienal olmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder