Okul sütü uygulamasına 2014-2015 eğitim-öğretim yılında da
devam edilecek. Eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde, bağımsız anaokulu,
uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine pazartesi, çarşamba ve cuma
günlerinde, haftada 3 gün süreyle 200 ml ambalajlı, yağlı, sade UHT içme sütü
dağıtılacak. Özel öğretim kurumları, programa eşdeğer süt veya süt ürünü
tüketilmesini sağlamaları halinde, velinin görüşü esas alınarak kurum
yönetiminin kararı doğrultusunda programın kapsamı dışında tutulacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Okul Sütü Programı
Uygulama Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nca ortaklaşa hazırlanan
Okul Sütü Programı kapsamında öğrencilere süt içme alışkanlığını kazandırmak,
yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve
gelişmelerini sağlamayı amaçlıyor. Tebliğ, 2014-2015 eğitim-öğretim yılının
ikinci döneminde, bağımsız anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul
öğrencilerine pazartesi, çarşamba ve cuma günlerinde, haftada 3 gün süreyle 200
ml ambalajlı, yağlı, sade UHT içme sütü dağıtılmasına ilişkin usul ve esasları
kapsıyor.
Özel öğretim kurumları, programa eşdeğer süt veya süt ürünü
tüketilmesini sağlamaları halinde, velinin görüşü esas alınarak kurum
yönetiminin kararı doğrultusunda programın kapsamı dışında tutulacak.
Programın uygulanacağı okullar Milli Eğitim Bakanlığınca
belirlenecek. Programın koordinasyonu Bakanlık tarafından yapılacak. Okul
sütlerinin alımı, yurt içinden temin edilen çiğ sütlerden onay belgesi veya
geçerli eşdeğer belgeye sahip ve ülke içinde UHT içme sütü üretimi yapan gıda
işletmelerinden Bakanlıkça yapılacak. Dağıtımı yapılacak olan okul sütü
ambalajlarının şekli ve üzerinde yer alması gereken hususlar Bakanlığın
koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek.
İllerde il okul sütü komisyonlarının sekretaryasının yürütülmesi, okul sütünün
okullara ulaştırılmasının kontrolü ile uygun şartlarda muhafazası ve
tüketimlerinin sağlanmasından, il okul sütü komisyonu ve il milli eğitim
müdürlükleri sorumlu olacak. Program kapsamında, süt dağıtımı öncesi ve tüketim
sonrasında öğrencilere ait bilgilerin içerik ve formatı Sağlık Bakanlığı ve
Milli Eğitim Bakanlığınca birlikte belirlenecek. Öğrencilere ait bilgilerin
Okul Sütü Modülüne kaydedilmesi, modüle giriş yapılamadığı durumlarda verilerin
toplanması ve zamanında ulaşılabilir olması Millî Eğitim Bakanlığınca
sağlanacak. Öğrenci velileri, öğretmenler, aile hekimleri veya sağlık
kurumlarınca süte karşı duyarlılığı tespit edilen öğrenciler, okul yönetimleri
tarafından program dışında tutulacak. Programda uzun dönemde öğrencilerin
gelişmelerine ilişkin çalışmalar Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde
Sağlık Bakanlığınca yürütülecek. Dağıtılacak okul sütlerinin üretiminden
tüketimine kadarki aşamalarında, Türk gıda mevzuatı ile ihale teknik
şartnamesine uygunluğunun denetimi, il gıda, tarım ve hayvancılık
müdürlüklerince yapılacak. Okul sütü üretimi yapılan illerde, il gıda, tarım ve
hayvancılık müdürlüklerince sütlerin her bir partisinden numune alınacak,
numunelere ait analiz sonuçları, Bakanlığa ve teslimi yapılacak illerdeki il
gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğüne gönderilecek. Bu sonuçlar Okul Sütü
Modülüne yüklenecek.
0 yorum:
Yorum Gönder