8 Eylül 2014 Pazartesi

MİRO’NUN ÖZGÜR KUŞLARI GELİYOR



Geçen yıl açılan sahte Miro sergisinden sonra bu yıl orijinal Miro sergisi eylül sonunda SSM’de görülebilecek. Miro’nun Mallorca’daki evinde yaşayan torunu Joan Punyet Miro, İstanbul’a gelecek eserleri anlattı.

Eylül ayının son haftasına SSM’de açılacak olan ‘Joan Miro, Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar’ başlıklı sergisinden önce Joan Miro’nun Mallorca’daki evini ve stüdyosunu ziyaret ettik. Sanatçının Barselona’daki müzesinden gelecek pek çok eserin yanı sıra aile koleksiyonunda bulunanlardan birkaçı da İstanbul’da sergilenecek. Miro’nun Mallorca’daki evinde yaşayan torunu Joan Punyet Miro, geçen hafta yaptığımız ziyaret sırasında sanatçının aile koleksiyonundan bazı eserleri görebilmemiz için bize sanatçının evini, atölyesini ve stüdyosunu gezdirdi.
Kendisi de sanat tarihi okuyan torun Miro, genlerine sanat işlemis bir isim. Bir taraftan seramikle ilgilenen Joan Punyet Miro, diğer taraftan da dedesinin biyografisini kaleme almış. Torun Miro, şu sıralar dedesi Miro’nun müzikle olan ilişkisini anlattığı bir Kitap kaleme aldığını da sözlerine ekledi. İstanbul’da açılacak sergiyle ilgili konuştuğumuzda ise, SSM Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer’le yaklaşık üç yıldır görüşmeler yaptıklarını söyleyen Joan Punyet Miro, serginin bu ay açılacak olmasını da şu sözlerle anlatti: “Üç yıldan bu yana görüşüyoruz ama bir türlü takvimimizi ayarlayamadık. Şimdi, bu şekilde açılacak olması daha heyecanlı.”
Neden İstanbul’da sergi açmak istediklerini sorduğumuzda ise, “Miro’nun kuşları hep özgürdür, nereye gitmek isterlerse oraya uçarlar. Şimdi de İstanbu’la gitmek istiyorlar” dedi.
Joan Miro’nun sanat hayatının büyük bir kısmını geçirdiği Mallorca’daki evinin ardından Barselona’da bulunan Joan Miro Vakfi’nı ziyaret ettik. 1975 yılında halka açılan vakıf, Miro’nun eserlerinin başka sanatçıların eserleriyle beraber sergilendigi bir sanat müzesi. Katalonya kökenli bu vakfın müdürü Rosa Maria Malet, müzenin arşivinde bulunan Miro’nun bazı eserlerini arşiv odalarında bize gösterdi. Sanatçının daha sekiz yaşındayken yaptığı balık resminden eskiz çalışmalarına kadar pek çok eserini görme şansı bulurken bir sanatçının eserini yaratırken kendine oluşturduğu yol haritasının izlerini takip ettik. Arşiv odasına yüksek güvenlik tedbirleri ile gezdik.
“Joan Miro, Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar” başlıklı sergi 23 Eylül - 1 Şubat 2015 tarihleri arasında gercekleşecek.
Miro’nun kadın, kuş ve yıldız temalarına yoğunlaşan sergi, resim, baskı, heykel ve seramiklerden olusacak. Dört bölüme ayrılacak sergi, 1936 yılından itibaren Miro’nun çeşitli dönemlerine odaklanacak. Serginin açılış gününde İstanbul’a gelecek olan Miro’nun torunu Joan Punyet Miro, kendi gözünden dedesini anlatacağı bir basın toplantısı düzenleyecek.

0 yorum:

Yorum Gönder