Bal ve Diğer Arı Ürünleri Sağlıklı Yaşam Platformu'nca
yapılan bir araştırmada, propolisin, meme kanseri hücrelerini yok edici etki
gösterdiği tespit edildi.
İstanbul Üniversitesi, Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü
(DETAE) Moleküler Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Öztürk
yönetiminde, bir yıl süren çalışmalarda, arıların bitkilerden üreterek kovan
içi temizlik ve kovanın yalıtımında kullandıkları, insanların da sağlık için
tükettiği propolis ile balın kanser hücreleri üzerindeki etkisi araştırıldı.
Deney ortamında, en yaygın görülen üç farklı meme kanseri
türü üzerinde yapılan araştırmada, meme kanseri hücre soylarında ve sağlıklı
meme epitel hücrelerinde, bal ve propolis örneklerinin öldürücü etkileri
incelendi.
Prof. Dr. Öztürk, yaptığı açıklamada, bal ve propolisin, çok
eski yıllardan itibaren halk hekimleri tarafından en çok antiseptik,
antibakteriyel, antienflamatuvar (yangı önleyici) ve rejeneratif amaçlarla
çeşitli hastalıkların tedavisinde doğal bir ilaç olarak kullanıldığını söyledi.
Öztürk, özellikle propolisin önemli birçok fizyolojik ve
biyolojik etkilerinin yanında antikanserojenik etkilerinin de çok sayıda
bilimsel çalışmayla kanıtlandığını belirterek, şunları kaydetti:
"Bal da deney koşullarında meme kanseri hücrelerine
karşı benzer etkiler gösteriyor. Balın bu etkisinin nedeni de içeriğinde
propolisle benzer şekilde bulunan fenolik madde ve flavonoid içeriğidir.
Polenin içeriğindeki bazı fenolik maddeler sayesinde kansere karşı koruyucu bir
aktiviteye sahip olduğu ve kemoterapinin etkisini artırdığı çeşitli bilimsel
yayınlarda bildirilmiştir. Biz de çalışmamızda özellikle propolisin meme
kanseri hücrelerini yok ettiğini tespit ettik. Ancak bal, propolis ve polen
gibi doğal ürünleri ilaç olarak algılamak doğru değil. Arı ürünlerinin tedaviye
katkı amaçlı, daha da önemlisi sağlıklı kişilerde koruyucu olarak kullanılması
gerekir."
Öztürk, gelinen aşamada, meme kanseri hücrelerinde gen
anlatım ifadesindeki değişimlerin incelenmesine devam edildiğini aktardı.
0 yorum:
Yorum Gönder