15 Eylül 2014 Pazartesi

ARTIK AKILLI TELEFONLARDA KABLOSUZ ŞARJ ALETİ KULLANILACAK!



Cep telefonlarının şarj sorunu her insan için vazgeçilmez büyük problemlerdendir. Bu konuda çalışma yapan Intel'in PC Client Grup başkan yardımcısı ve genel müdürü Kirk Skaugen'e göre, ürünün kısa süre içinde çıkacağı belirtildi. İşte detaylar.

Hem bilimin, hem de teknoloji sektörünün bir sonraki dev adımı olarak görülmüş olan ve üzerinde hummalı bir faaliyet sürdürülen kablosuz şarj teknolojileri, öyle görünüyor ki son dönemlerde çok büyük bir ilerleme kaydetmiş durumda.
Önceki günlerde Berlin'de yapılan IFA 2014 sırasında açıklama yapan Intel'in PC Client Grup başkan yardımcısı ve genel müdürü Kirk Skaugen'e göre, önümüzdeki sene itibariyle PC'ler için kablosuz şarj teknolojisi, bir hayal olmaktan çok fazla daha ileriye gidecek. "Birkaç sene içerisinde kablosuz şarj PC'ler için, tıpkı günümüzde diğer iletişim araçlarında olduğu gibi, genel geçer bir kullanıma dönüşecek.
Bu çok fazla fakat çok fazla çok büyük bir değişim olacak ve önümüzdeki yıllarda kablosuz şarja imkan sunan binlerce istasyon göreceksiniz." diyen Skaugen "Intel olarak kablosuz teknolojinin değişimini giyilebilir teknolojiden telefona, oradan da tablet ve PC'lere aktarma peşindeyiz." olacak şekilde açıkladı .
Intel bir zamandır kablosuz şarja imkan sunan laptop şemaları üzerinde çalışmakta. Ayrıca Dell, Lenovo, Asus ve Panasonic gibi PC üreticileri de bu fikri ziyadesiyle destekliyorlar. Ana olarak tablet yüzeyini kablosuz şarj merkezine çevirme üzerinde çalışan Intel, şimdilik 20 watt ve 50 watt arasındaki şarj sistemlerine yoğunlaşmış durumda. A4WP olarak isimlendirilen grup, 100'den çok üyesiyle konu hakkında şimdiden çok büyük gelişme göstermeyi başarmış durumda.
"Kablosuz şarj" ile genellikle indüksiyon yoluyla şarj etme kastedilir. Bu teknoloji, manyetik bir alan oluşturan bir istasyona sahiptir. İndüksiyon bobiniyle donatılmış bir cihaz, fiziksel bir kablo bağlantısına gerek duymadan şarj olabilir.
Kablosuz diş fırçalarında ve diğer banyo araç gereçlerinde kullanılan teknoloji, yavaş şarj etme gibi bir dezavantaja sahiptir. Ancak diş fırçası gibi banyo eşyalarını günde sadece birkaç dakika kullandığımızdan bunun bir önemi yoktur.
Birçok cihaz, gerekli donanıma sahip olmadığı için bu teknolojiden faydalanmak için bir kılıf veya adaptöre ihtiyaç duyar.
İndüksiyon şarj, manyetik alanlardan faydalanır. Bu manyetik etki güçlüdür, ancak genellikle zayıftır. Örneğin diş fırçanızı şarj etmek için gereken manyetik alan, milimetrelerle sayılmaktadır.
İndüksiyon şarjda şarj hızı da sorunludur. Kablosuz şarj, kablolu kadar etkili ve hızlı değildir.
Kablosuz şarj için ortak bir standart geliştirilmemiş olması da, onun tüketici elektroniklerinde yer almasına engel oldu. Ancak bu, Wireless Power Consortium'un Qi standartları sayesinde değişiyor. Wireless Power Consortium üyeleri arasında teknolojinin büyük isimleri yer alıyor.
WPC şu sıralar farklı kablosuz şarj prototiplerini dönüyor ve üretilen çözümlerden bazıları, piyasada yerini almaya başladı bile. Örneğin son zamanlarda tanıtılan Lumia 920, bütünleşik kablosuz şarj özelliğine sahip.

0 yorum:

Yorum Gönder