Yaz mevsiminde, bol bol tükettiğimiz meyvelerin başında
gelen eriğin, sağlık deposu olduğunu biliyor musunuz? Diyetisyen Şebnem
Kandıralı, yeşil ve mor erikte C vitamininin fazlaca bulunduğunu söyleyerek,
kalp hastalığı ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiğini belirtti.
İki orta boy erikte 12,5 mg C vitamininin var olduğunu ifade
eden Kandıralı, "C vitamini yaraların iyileşmesi, enfeksiyonlarla
mücadelede ve besinlerdeki demir emiliminin arttırılması için gereklidir. Bir
antioksidan olarak C vitamini kalp hastalığı, katarakt ve bazı kanserlerin
önlenmesinde rol oynar. Taze erik, erik kurusundan veya erik suyundan daha
fazla C vitamini içerir. Günlük A vitamini ihtiyacının da %8' ini karşılar. A
vitamini sağlıklı görme ve üreme fonksiyonları ve kemik gelişimini destekler.
Kırmızı/mor erik aynı zamanda lif (tanesi başına 1 g kadar) ve doğal bir
laksatif olan dihidroksifenil izatini içerir. Kabızlık ve sindirim sorunlarını
rahatlatıcıdır.
Yüksek kan basıncını önlemeye yardımcı bir mineral olan
potasyum (1 orta boy taze erik 113 mg potasyum içerir) kaynağıdır. Kalbi korur,
inme riskini azaltır. Çoğu koyu renkli meyvede olduğu gibi fenoller olarak
adlandırılan fitokimyasallardan zengindir. Bu fitokimyasallar (antosiyaninler)
oksidatif hasara karşı hücreleri korurlar, kanser ve kronik hastalık riskini
azaltırlar. Göğüs kanser hücrelerini öldürdüğüne dair yapılan çalışmalar
vardır. Eriğin 1 porsiyonu 2 adettir, sadece 30 kalori içerir. Düşük glisemik
indekse sahip olduğu için kan şekerini dengelemeye yardımcıdır bu bağlamda Tip
2 diyabete yakalanma riskini düşürür. Kemik sağlığını iyileştirir.
Menopoz sonrası kadınlar üzerine yapılan bir çalışmada; bir
gruba 100 g erik (yaklaşık 10 adet), diğer gruba ise 100 gr kuru elma bununla
birlikte her iki gruba da D vitamini ve kalsiyum suplemanları verilmiş. Erik
alan grupta ön kol ve omurgada daha yüksek kemik mineral yoğunluğu
gözlenmiştir. Beynin hafıza kapasitesini geliştirir. Antioksidan dolu olması
ile Alzheimer gelişimini yavaşlatır. Antosiyanin ve kuersetin içeriği ile
beyinde hücre yıkımını önler. Böbrek taşı olanların oksalattan zengin olduğu için
erik tüketmemeleri önerilir." diye konuştu.
0 yorum:
Yorum Gönder