28 Ağustos 2014 Perşembe

PREMATÜRE BEBEKLERDE 'BEYİN HASARINI ÖNLEYEN HORMON'



İsviçre'de yapılan bir araştırmada eritropoietin (EPO) hormonunun prematüre bebeklerde beyin hasarını önleyebileceği sonucuna varıldı.

Beyin görüntülemelerinde bazı sporcuların doping yapmak için kullandığı EPO hormonunun doğumdan sonra prematüre bebeklere verildiğinde işe yarayabileceği tespit edildi.
Amerikan Tıp Vakfı dergisinde yayımlanan çalışma, gebeliğin 26 ila 31. haftasında dünyaya gelen 500 kadar prematüre bebeğin incelenmesiyle yapıldı.
Uzmanlar bebeklerde kansızlık tedavisinde de kullanılan hormon üzerinde daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulundu.
EPO hormonu kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttıran bir hormon.
Sentetik EPO hormonu normalden az kırmızı kan hücresi olmasının yol açtığı kansızlık gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor.
Hormon kan değişimi ihtiyacını azaltmak için prematüre bebeklere de verilebiliyor.
İsviçre'de Cenevre Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan çalışmada doğumdan kısa süre sonra üç doz verilen EPO hormonunun bebeklerin beyin hasarı riskini azaltabileceği saptandı.
Hormon verilen bebeklerin beynindeki beyaz maddede yüzde 22, verilmeyen bebeklerde ise yüzde 36'lık hasar saptandı.
Gri maddede ise hormon verilen bebeklerde yüzde 7, verilmeyenlerdeyse yüzde 19'luk hasar tespit edildi.
Araştırmayı yürüten ekipten Dr. Russia Ha-Vinh Leuchter "Hormon tedavisi gören bebeklerin beyninde, verilmeyenlere kıyasla çok daha az beyin hasarı olduğunu gördük. EPO hormonunun prematüre bebeklerin beyinleri üzerindeki yararlı etkisi ilk kez görüldü." dedi.
Uzmanlar EPO hormonunun doğumdan sonra kritik önemdeki haftalarda prematüre bebeklerin beyinlerinin korunmasına yardımcı olup olmayacağının anlaşılması için daha fazla çalışma yapılması çağrısında da bulundu.

0 yorum:

Yorum Gönder