14 Ağustos 2014 Perşembe

MÜZEYİ SOKAĞA ÇEVİRDİLER!



Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Türkiye ’de bir ilke imza atıyor. ‘Underground’ dönemini çoktan geride bırakan ve vandalizm tanımından kurtulup artık küresel bir sanat akımı olarak değerlendirilen graffiti ve sokak sanatı, bir müzenin duvarlarına taşındı. Bugün açılan ‘Duvarların Dili: Graffiti/Sokak Sanatı’ başlıklı serginin amacı sınırlı bir sanatsal çevreyi yansıtmaktan ziyade, sokak sanatı ve graffiti’nin kapsamını ve kültürel çeşitliliğini göstermek. Kendi perspektifleri, teknikleri ve yaklaşımları olan, farklı jenarasyondan sanatçıların bir araya geldiği ‘Duvarların Dili: Graffiti/Sokak Sanatı’, bu alanda Türkiye’deki ilk müze sergisi aynı zamanda.

Serginin küratörlüğünü Roxanne Ayral üstlenmiş. Geçen sonbahar 13. İstanbul Bienal’i paralel etkinliklerinden graffiti ve sokak sanatı sergisi ‘Vandalful’un küratörü olarak karşımıza çıkmıştı Ayral. Tunç ‘Turbo’ Dindaş’ın işlerinin yer aldığı serginin ardından, şimdi çok daha kapsamlı ve yerel ile uluslararası sanatçıların yer aldığı seçkisiyle karşımızda.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol’un “Müzeciliğe ve güncel sanata ışık tutacağına, aynı zamanda paradigma değişikliğine yol açacığına inanıyorum” dediği sergide 20’den fazla sanatçı yer alıyor. Sergi, Türkiye’den Turbo, Wyne, Funk ve No More Lies’ın yanı sıra Fransa, Almanya, ABD ve Japonya’dan isimleri bir araya getiriyor. Aralarında JonOne, Herakut, Suiko, Mare139, Logan Hicks, Psyckoze gibi farklı disiplinlerden sanatçıların da bulunduğu sergide kimi devasa, kimi üç boyutlu, kimi sofistike diyebileceğimiz çalışmalar aynı çatı altında buluşuyor. Ayral, “70’lerde Amerika’da başlayan, insanların kavga etmemesi ve birbiriyle yaşaması için yaratılan bir sanatın burada da aynı etkiyi yarattığını gördük” derken, duyduğu heyecanı ve mutluluğu fazlasıyla hissettiriyor.
5 Ekim’e kadar sürecek sergi, Pera Müzesi’yle sınırlı da değil üstelik. Sanatçıların sokağa taşan işleri Beşiktaş ve Beyoğlu Belediyeleri’nin desteğiyle projenin ikinci ayağını oluşturuyor. Ihlamurdere Caddesi, Kasımpaşa Yolu Camialtı, Levent Kültür Merkezi, Abbasağa Parkı gibi adreslerin duvarlarında da sergide yer alan sanatçıların işlerine rastlamanız mümkün.

0 yorum:

Yorum Gönder