Sarıgöl’de üzüm üreticisi olan Ali İhsan ve Hüseyin Ülgen
isimli kardeşler tarafından Türkiye’de ilk kez güneş enerjisi ve biokütle
sistemiyle üzüm kurutma tesisi kuruldu.
Sarıgöl’de üzümlerin özellikle Eylül, Ekim aylarında
kurutulmaya başlandığını belirten Ali İhsan Ülgen, şöyle konuştu: "Bu
aylarda yağış olmakta ve üzümler bazı yıllar aralık ayları sonlarına kadar
sergilerde kalmakta üzümlerin kalitesi düşmektedir. Biz, iki kardeş ilçede bir
ilki gerçekleştirmek istedik. Sultaniye üzümlerini güneş enerjisi ve biokütle
ile kurutmak için tesis kurduk. Şu an deneme aşamasındadır. Tesislerimizde faal
olan beş tonluk kabine konan üzümleri 50 saat gibi bir zamanda kuruyacak.’’
Aktif Güneş Enerjisi ile Kurutma Sistemi(AGES) Proje Yürütme
Sorumlusu Ahmet Gözlükaya, verdiği bilgide üzüm, incir ve tütün için Ege
çiftçisinin daha ekonomik kurutma sağlaması için geliştirildiğini belirterek
şunları söyledi: ’’150 yıldır, açık havada kurtulmakta olan üzüm, incir ve
tütünler sergilerde kurutulmaktaydı. Bundan böyle üzüm, incir ve tütünler daha
sağlıklı olarak güneş enerjisi ve biokütle ile kurutulacak. Kuru üzüm, incir ve
tütünde kalıntı olmayacak.’’
AGES Proje yürütme sorumlusu Ahmet Gözlükaya da, sistemin
teknik çalışmasını şöyle anlattı:’’Sistem gündüz güneş enerjisi panellerimizin
verdiği 65-70 derece sıcakla ısınmakta gece veya güneşsiz havalarda biokütle
sistemin devreye girmesiyle yine 65-70 derece ısıyla üzümlerimizi 50 saatte
kurutmaktayız. İncir için Aydın-Elbeyli’de denendi incirler 60 derecede
kurutuldu. İzmir Menemen tütünlerimizi sapıyla kurutma denemesi yapıldı ve
olumlu sonuç alındı. Şimdi üzümler için deneme yapmaktayız."
Ahmet Gözlükaya, üzümlerin önce suyla yıkandığını belirterek
sözlerini şöyle sürdürdü: "Meşe külü ve zeytinyağı karımı ile tekrar
yıkanarak kasalarla güneş enerjisi ile ısınmakta olan paneller istif
edilmektedir. Meşe külü bir yerde potasyum yerine kullanılmakta olup kalıntı
vermiyor. Biz firma olarak önceki yıllar üzüm çubuklarından biokütle yaparak
Samsun’da ölçüm yaptırdık ve 4300 kalorisi çıktı. Bu değerlenecek."
Üzüm üreticisi Ali İhsan Ülgen, üzümlerin 45 saat gibi
zamanda güneş enerjisi ile kurutulduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
"İlk deneme olumlu oldu. Bu kurutmada bir hatamızı öğrendik. Plastik
kasalarla değil başka kasalarla kurutma işlemi yapıldığında daha kısa sürede
kuruma gerçekleşecek."
0 yorum:
Yorum Gönder