22 Temmuz 2014 Salı

BURSALI FİRMA, İLK YERLİ ÇAMUR KURUTMA MAKİNESİNİ ÜRETTİ



Bursa'da üniversite-sanayi işbirliği, çevre için mühim olan bir soruna çözüm getirdi. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi'nden teknik takviye alan Çevre Ekipman AŞ, 3 senelik çalışmalarını sonuçlandırarak, ilk yerli çamur kurutma makinesini Bursa'da imal etti. Çevre Ekipman A.Ş. Genel Müdürü Yavuz Çimen, makine imalatının, Ar-Ge, prototip çalışması ve uzun denemelerden akabinde gerçekleştirildiğini açıklayarak , "Yaklaşık 3 yıldır bu makine üzerinde çalışıyorduk. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi ile işbirliği yaparak 1. beş sene faaliyet yaptık. Sonuçta başarıya ulaştık ve kurutma makinesi lisansımızı aldık" diye belirtti.

Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki arıtma tesislerinden çıkan çamurların, yıllardan beri  çok büyük bir arıza oluşturduğunu ifade eden Çimen, çamur kurutma makinelerinin yurt dışından alındığını, bunun da yüksek maliyet doğurduğunu açıkladı.
İthal makinelerin aynı dönemde yüksek enerji tüketimine de sebep olduğunu vurgulayan Çevre Ekipman A.Ş. Genel Müdürü Yavuz Çimen, şu şekilde diye belirtti:
"Yüzde 100 yerli bir makine imal ettik. 4 aydır sürdürülen test üretimleri de başarılı geçti. Enerji ve işçilik gereksinimi ithal makinelere göre daha düşük. Böyle bir makine imalatı, Türk işadamları ve mühendislerinin başarısıdır. Çevre hususunda çök mühim bir sorunun çözümünde sonuca ulaşmaktan çok büyük mutluluk duyuyoruz. Makine imalatı hususunda maddi ve manevi desteğini esirgemeyen Bursa Organize Sanayi Bölgesi yönetimine de teşekkür ediyoruz."
Çevre Ekipman A.Ş. tarafından imal edilen yüzde 100 yerli çamur kurutma makinesi, ithal makinelere göre bir hayli avantajlı. 1 ton sanayi çamurunu yüzde 20'si katı madde, yüzde 15'i nem olmak üzere 350 kiloya indiren makine, OSB'lerdeki arıtma tesislerinden çıkan çamurun oluşturduğu çevre sorununu çözüm getirecek makine bu konudaki dışa bağımlılığı bitirecek.

0 yorum:

Yorum Gönder