Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim
Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, acı kayısı çekirdeğinin
karaciğer kanseri üzerine etkilerini belirlemek için deney
gerçekleştirdiklerini bildirdi. Acı kayısı çekirdeğinin hasta farelere vererek
hastalığa karşı etkilerini gözlemlediklerini anlatan Karabulut, şöyle devam
etti:
“Acı kayısı çekirdeğinin antikanserojen etkisi olduğunu
duymuştuk, diğer taraftan içindeki siyanür maddesinin zehirli olduğu da
aşikardı. Tedavi edici etkisinin içeriğindeki çekirdeğin içindeki amigdalin
maddesinden kaynaklandığını biliyoruz. Bu anlamda yaptığımız bu çalışmada
değişik oranlarda yüzde 3-5 oranlarında acı kayısı çekirdeğini farelere
yedirdik. Bir de acı kayısı çekirdeğinden elde ettiğimiz amigdalin maddesini
kullandık. Çevresel toksik madde olan karbon tetraklorur maddesini farelere
verdiğimizde de karaciğer hasarı olduğunu gözlemledik. Bu anlamda acı kayısı
çekirdeği ve amigdalinin apoptosis yani hücrelerin kendi kendini öldürmesi
esnasında salınan parametreleri önlediğini gözlemledik. Biyokimyasal olarak
oksidatif stres üzerine de oldukça etkili olduğunu gözlemledik. 2-3 tane acı
kayısı çekirdeğinin karaciğer hasarına yüzde 3 oranında etki ettiğini
söyleyebiliriz. Kanser göstergelerinin yüzde 3 ve amigdalin verilen gruplarda
oldukça etkili olarak azalttığını tespit ettik. Hücre yenilenmesini artırdığını
belirledik. Bu anlamda çalışmanın kanser tedavisine olumlu katkı sağlayacağınız
düşünüyoruz. Unutmayalım ki elbette her şeyin fazlası zarar. Öldürücü dozda
kullanmamak gerek.”
Aysun Bay Karabulut, yaptıkları deneyi İstanbul’da
Uluslararası Klinik Kimya ve Laboratuvar Tıbbı Federasyonu (IFCC) tarafından üç
yılda bir düzenlenen ve bin 600 hekimin izlediği Uluslararası IFCC Kongresi’nde
de sundu.
0 yorum:
Yorum Gönder