25 Nisan 2014 Cuma

WARHOL'UN DAHA ÖNCE GÖRÜLMEMİŞ ESERLERİ BULUNDU



Çağdaş sanatın en önemli isimlerinden, pop-art'ın kurucusu Andy Warhol'un 29 yıl önce sanal ortamda yaptığı çalışmalar ortaya çıktı. Eserler, Commodore firmasının Amiga bilgisayar reklamı için Warhol'a sipariş ettiği resimlerden oluşuyor.

Commodore, 1985 yılında piyasaya süreceği Amiga 1000 bilgisayarının reklamı için Andy Warhol'dan yardım istemişti.
Amerikalı sanatçı Warhol, "Amiga" marka bir bilgisayar kullanarak bir dizi çalışma yaptı, ancak bu sanal resimler bir süre sonra unutuldu.
30 yıl önceki bir formatla kaydedilen Warhol çalışmalarının kurtarılabilmesi için 3 yıl uğraşıldı.
ABD'deki Carnegie Mellon Üniversitesi Bilgisayar Kulübü Warhol'un dijital eserlerini kurtarmayı başardı.
Her şey, Warhol hayranı olan sanatçı Cory Arcangel'in, video paylaşım sitesi Youtube'da izlediği bir video ile başladı.
Videoda "Amiga 1000" marka bilgisayarın tanıtımında çekilen görüntüler vardı. Bu görüntüler arasında Warhol da yer alıyor, Amiga'nın bir grafik programı ile Blondie grubunun solisti Debbie Harry'nin portresini yapıyordu.
Arcangel, bunun üzerine Warhol'un "Amiga" marka bilgisayarı kullanarak başka resimler de yapmış olabileceğini düşündü ve 2011 yılında Andy Warhol müzesiyle iletişime geçti.
Müze sanatçıya, içinde Warhol'un işlerinin olup olmadığı kesin olmayan "Amiga" marka bir bilgisayar ve birçok disket verdi. Bu malzemeyle ne yapacağını bilemeyen Warhol hayranı, Carnegie Mellon Üniversitesi'nden yardım istedi.
Üniversite, disketlerdeki görüntüleri manyetik görüntüleme sistemi ile yedekledi. Böylece orjinal disklere de zarar verilmemiş oldu.
Ulaşılan ilk bilgiler umut vericiydi. Warhol'un ünlü işleri "campbells" ve "marilyn1" adlarıyla kaydedilmiş dosyalar bulundu. Ancak dosyaları açmak sanıldığından daha zordu.
Dosyaların kaydedildiği formatın, bilindik Amiga formatlarından olmadığı anlaşıldı.
Ancak "tersine mühendislik" yöntemleriyle bu sorun aşıldı. 12'si Warhol'un imzasını taşıyan 18 resme ulaşıldı.
Warhol'un bilinmeyen eserlerini keşif süreci ve yapılan çalışmalar bir belgesele dönüştürüldü. Belgesel yakın zamanda internetten izlenebilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder