24 Mart 2014 Pazartesi

TÜRK SİNEMA ARŞİVİ DİJİTALLEŞİYOR



Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) ve İstanbul Şehir Üniversitesi Sinema TV Bölümü, Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesiyle, Osmanlı’dan başlayarak Türk sinemasına dair yazılı, görsel ve işitsel tüm materyali akademik araştırmayla derleyip, dijitalleştiriyor.

Sinemanın coğrafyamıza giriş tarihi, sinemanın doğuşunun bir yıl sonrasına, yani 1896’ya denk geliyor. Ancak Türk sinemasının kaynaklarını koruma çabaları ve sinema tarihi konusundaki çalışmalar oldukça geç başladığı için, bugün sinema tarihimize dair bilgi ve belgelerin pek çoğu dağınık halde bulunuyor. Üstelik erişimi de oldukça sıkıntılı. Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV)’nın İstanbul Şehir Üniversitesi Sinema TV Bölümü katkılarıyla başlattığı Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesi işte bu probleme çözüm arayışından doğmuş.
TSA projesinin öncelikli amacı; Türk sinemasının başlangıcından bugüne dek yaklaşık yüz yıldır ortaya koyduğu birikimin gelecek kuşaklara doğru ve sistematik bir şekilde aktarılmasını sağlamak ve elbette sinema tarihi üzerine yapılacak yeni araştırmalara zemin hazırlamak. Bugüne dek 8 ayrı özel, 2 devlet arşivi bu anlamda elden geçirildi ve 7 bin eser halihazırda dijital ortama aktarıldı. Proje için kurulan 22 kişilik araştırma ekibi, geçen eylül ayının başından itibaren sinema tarihine dair belgeleri barındıran yurtiçi ve yurtdışındaki kütüphaneleri tarıyor, bulunan bilgi ve belgeleri dijitalleştiriyor, Osmanlı dönemi sinema çalışmalarıyla ilgili belgeleri yahut Türk sinemasına dair yabancı yayınları günümüz Türkçesine çeviriyor, her filmin künye bilgileri ve sinopsisini mutlaka seyrettikten sonra standart biçimde kayda geçiriyor.
Bir film, yönetmen yahut oyuncu hakkında yapılan araştırmalar ile farklı bakış açılarıyla kaleme alınan yazıların da bulunabileceği site hakkında TSA Projesi Koordinatör Yardımcısı Barış Saydam “Bizim sitemizde en önemli şey bilginin güvenilirliğidir.  “Verdiğimiz her bilginin akademik kaynağını belirtiyoruz” diyor. İstanbul Şehir Üniversitesi Sinema-TV Dekanı Peyami Çelikcan ise, eğitimci kimliğinin de etkisiyle, kendisi açısından projenin en yararlı işlevinin “erken dönem Türk sinemasına, yani Osmanlı dönemine ait bilgi ve belgelerin derlenip, günümüz Türkçesine çevrilerek yeni araştırmalara zemin hazırlaması” olduğunu söylüyor. Nisanda test yayınına başlayacak, haziran ayının ilk günü ise kullanıma açılacak projenin danışma kurulunda Giovanni Scognamillo, Burçak Evren, Semih Kaplanoğlu, Peyami Çelikcan gibi isimler yer alıyor. Agah Özgüç ve Gökhan Akçura gibi geniş sinema tarihi arşivleriyle tanınan isimlerden de destek alınıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder