28 Mart 2014 Cuma

ŞARJ SORUNUNA YERLİ ÇÖZÜM!



Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Makine Mühendisliği öğrencisi Ceyhun Derinboğaz, Rus bilim adamları tarafından bulunan nanoteknoloji ürünü grafen maddesinden batarya kullanım süresini 4 kata çıkaracak pil üretti.

Bunun için üniversitede reaktör geliştirdiklerini belirten Derinboğaz, makinenin patentini almak için başvurduklarını söyledi. Derinboğaz, ürettikleri pilin lityum iyon pillere göre 2 kat hızlı şarj olduğunu ve kullanım süresinin diğer pillere kıyasla yüzde 400 uzun olduğunu kaydetti.
Pilin henüz piyasaya çıkacak düzeyde olmadığını aktaran Derinboğaz, “Geliştirdiğimiz pilin en büyük sorunu, 10 kez şarj edip deşarj ettikten sonra ömrünün azalmaya başlaması. Azalıp en sonunda lityum iyon pillerle aynı performansa düşüyor. Ancak bu sorunu da aşacak fikirlerimiz var” diye konuştu. Ceyhun Derinboğaz, grafenle birlikte, başka bir madde ile pilin dayanıklılığını 1-2 yıl aynı seviyede kalacak şekilde artırmak için çalıştıklarını belirtti.
En ince ve en güçlü iki boyutlu materyal olan grafen, bir tür karbon atomu. Kurşun kalemlerin kağıt üzerine yazmasını sağlayan grafit, grafen tabakalarının üst üste binmesinden oluşuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder