17 Mart 2014 Pazartesi

KALP HASTALARINA YENİ BİR UMUT



Geliştirdiği teknoloji ve ürünle tıp dünyasında yapılan en önemli buluşlardan birine imza atan Canan Dağdeviren, University of Illinois’de bir doktora öğrencisi. Genç mucit kalbin, akciğerin ve diyaframın hareketi ile elektrik enerjisi üreten ve bu enerjiyi depolayan esnek ve ve saç telinden yüz kat daha ince bir materyal geliştirerek kalp hastalıklarına yepyeni bir umut olmuş durumda.

Buluş, Amerikada’ki Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS) dergisinin Şubat ayında yayınlandığından itibaren çok yoğun ilgi gördü. 20 milyon kere katlanıp büküldüğünde dahi mekanik olarak sağlamlığını koruyabilen, kağıt gibi katlanıp bükülebilen bu alet, kendi için gerekli olan enerjiyi vücudun hareketinden kendisi üretip depolayabiliyor. Bu da onun hem daha uzun ömürlü olmasını, hem de daha süreğen çalışmasını sağlıyor.
Bu yeni teknoloji, günümüzde kullanılan boyutça büyük, maliyetli, ve kalp ile herhangi mekanik yakınlığı bulunması mümkün olmayan uygulamalar için büyük bir yenilik getirmiş oluyor. Şimdi kalp piline ihtiyaç duyan hastaların daha uzun ve sağlıklı bir hayata sahip olma olasılıkları bu genç Turk mucidin buluşu sayesinde artmış oluyor.

0 yorum:

Yorum Gönder