Diyetisyen Gizem Şeber, pırasanın içerdiği antioksidan
etkili gallik asit ile yaşlanmayı geciktirdiğini söyledi.
Şeber yaptığı açıklamada, pırasanın kış günlerinin
sofralarda yer alması gereken sebzelerinden biri olduğunu belirterek, "En
sevilen sebzeler listesinde yer almasa da, sağlıkla ilgili saymak bitmeyen
faydaları sebebi ile mutlaka sofralarda yer alması gerekiyor. Soğangiller
ailesinin üyesi olan pırasa, birçok sağlığa faydalı birleşik içerir. Bunların
başında içerdiği flavonoidler gelir. İçerdiği kamferol ile kan damarlarındaki
hasarları azaltmaya yardımcı olduğu belirlenmiştir. Yüksek miktarda içerdiği
folat kalp sağlığını korumaya destek olur" dedi.
Pırasanın, içerdiği antioksidan etkili gallik asit ile
yaşlanmayı geciktirici etkiye sahip olduğunu anlatan Şeber, içerdiği sülfürlü
diğer birleşikler ile özellikle kolon kanseri başta olmak üzere kansere karşı
koruyucu etkisi olduğunun bilindiğini kaydetti. Şeber pırasanın faydalarını
söyle özetledi:
"1 porsiyon pırasa, kanın pıhtılaşmasında önemli rolü
olan K vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu, manganez ihtiyacının yüzde
13'ünü, C vitamini ihtiyacının yüzde 6'sını karşılar. İçerdiği oksalatlar sebebiyle
çok yüksek miktarda tüketildiğinde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz
etkileyebilir. Gaz yapan bir sebze olduğu için sindirim sistemi sorunları
yaşayanların çok iyi pişirerek ve az miktarlarda tüketmesi gerekir. Pırasa,
dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda yaklaşık 3 ay saklanabilir.
Piştikten sonra buzdolabında saklanıyorsa maksimum taze kalma süresi 48
saattir."
0 yorum:
Yorum Gönder