Kış günlerinin sofralarda yer alması gereken sebzelerinden
biridir pırasa. En sevilen sebzeler listesinde yer almasa da, sağlıkla ilgili
saymak bitmeyen faydaları sebebi ile mutlaka sofralarda yer alması gerekiyor.
Soğangiller ailesinin üyesi olan pırasa, birçok sağlığa
faydalı birleşik içerir. Bunların başında içerdiği flavonoidler gelir. İçerdiği
kamferol ile kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcı olduğu
belirlenmiştir. Yüksek miktarda içerdiği folat kalp sağlığını korumaya destek
olur. Pırasa, içerdiği antioksidan etkili gallik asit ile yaşlanmayı
geciktirici etkiye sahiptir. İçerdiği sülfürlü diğer birleşikler ile özellikle
kolon kanseri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu etkisi olduğu
bilinmektedir diyen Diyetisyen & Yaşam Koçu Gizem Şeber'den pratik bir
tarifi de sizlerin beğenisine sunuyor.
1 porsiyon pırasa; kanın pıhtılaşmasında önemli rolü olan K
vitamini ihtiyacının yaklaşık %30’unu, manganez ihtiyacının %13’ünü, C vitamini
ihtiyacının %6’sını karşılar. İçerdiği oksalatlar sebebi ile çok yüksek
miktarda tüketildiğinde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz
etkileyebilir. Gaz yapan bir sebze olduğu için sindirim sistemi sorunları
yaşayanların çok iyi pişirerek ve az miktarlarda tüketmesi gerekir. Pırasa,
dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda yaklaşık 3 ay saklanabilir.
Piştikten sonra buzdolabında saklanıyorsa maksimum taze kalma süresi 48
saattir.
0 yorum:
Yorum Gönder