Kırmızı pancarın saç dökülmesi, sedef, egzama, ürtiker,
kurdeşen ve karaciğer hastalıkları ile vücutta kaşıntının önlenmesinde faydalı
olduğu öğrenildi. Cildi güzelleştiren kırmızı pancar, kalp hastalıklarından da
koruyor.
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi
Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, AA muhabirine yaptığı
açıklamada, anavatanı Akdeniz olan kırmızı pancarın, içerdiği vitamin ve mineraller
bakımından adeta enerji deposu olduğunu söyledi.
Sağlığa en yararlı besinlerden biri olan ve A, B, C, P
vitaminleri içeren kırmızı pancarın, mineraller bakımından da çok zengin
olduğunu belirten Uslu, "Pancar, Fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko
ve kalsiyum deposudur. Pancarın yaprakları da aynı şekilde vitamin ve mineral
açısından zengindir" dedi.
Uslu, kırmızı renkte olan tüm meyve ve sebzelerin
antioksidan özelliği taşıdığını vurgulayarak, "Kırmızı pancar yüksek
antioksidan etkisiyle başta kanser olmak üzere adeta bin bir derde şifadır.
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki içerdiği bu vitamin ve mineraller sağlığın
çok önemli koruyucularındandır. Örneğin saç dökülmesi, sedef, egzama, ürtiker,
kurdeşen ve karaciğer hastalıkları ile vücutta kaşıntının önlenmesinde
faydalıdır. Cildi güzelleştiren kırmızı pancar, kalp hastalıklarından da
korur" diye konuştu.
Sindirim sistemi açısından çok önemli faydaları olan kırmızı
pancarın, mide ve bağırsakları güçlendirici etkisi bulunduğunu anlatan Uslu,
şöyle devam etti:
"Hazmı kolaylaştırır, kabızlığı yok eder, mide ağrısı
ve ekşime sorunlarını anında giderir. Karaciğerin düzenli çalıştırması
sebebiyle şeker hastalığını önler. Kansızlıkta ve demir eksikliğinde çok
etkilidir. Kansızlık problemi olanların bol miktarda kapari kullanmaları ve
mutlaka kırmızı pancar suyu tüketmeleri gerekir. Havuç suyu ile eşit oranda
karıştırılarak içilen pancar suyu, kısa sürede kan yapımına destek verir,
alyuvar düzeyini yükseltir. Ülkemizde pek çok insanın kansızlık sorunu olduğu
dikkate alındığında, bu bilgi çok önem kazanmaktadır. Kansızlık özellikle
kadınlarda daha yaygındır. Kansızlık problemini gidermesi sonucu, iştahı da
açarak, vücuda dinçlik verir."
"Böbrek kumu dökmekte faydalıdır. Ayrıca hipertansiyon
hastaları günde bir bardak kırmızı pancar suyu içmelidir. Günlük içilen bir
bardak pancar suyu, 24 saat boyunca tansiyonu düzenler ve sinirleri yatıştırır.
Son derece yararlı olan kırmızı pancar suyunun, yüksek miktarda ve
seyreltilmeden içilmesini önermiyoruz. Havuç, elma suyu veya başka meyve ya da
sebze suları ile yarı yarıya seyreltilerek içildiği zaman son derece
faydalıdır."
Kırmızı pancarın 15 dakikadan daha uzun süre pişirilmemesi
gerektiğine işaret eden Uslu, "Kırmızı pancardaki çok önemli kanser
önleyici antioksidanlar olan betanin ve vulgaxanthin uzun süre kaynatıldığı
zaman büyük oranda azalmakta ve pancarın bu kanser önleyici antioksidan
etkileri önemli miktarda yitirilmektedir. Tüm bu özellikleri dikkate
alındığında, kırmızı pancar daha sık tüketilmesi gereken besinler arasında yer
almalıdır" dedi.
0 yorum:
Yorum Gönder