Uzmanlar, yatağa düşüren gribe karşı C vitamani bakımından
zengin meyve ve sebzelerin yanı sıra fındık tüketilmesinin de bağışıklık
sistemini güçlendireceğini açıkladı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya
Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Örem, fındık, ceviz ve badem gibi
sert kabuklu meyvelerin bağışıklık sistemini güçlendirerek insan sağlığına
olumlu etkilerinin olduğu vurguladı.
"Fındık, ceviz ve badem gibi meyvelerin tüketiminin
günlük diyetimizin vazgeçilmez bir parçası olması gerekir. Grip ve soğuk
algınlığına karşı bu mevsimlerde C vitamini bakımından oldukça zengin portakal,
mandalina gibi meyveler ile sebzeler bol miktarda tüketiliyor. Bunun yanında
enerji veren özelliği ile E vitamini barındıran fındığın da tüketilmesi vücut
direnci açısından fayda sağlıyacaktır. C vitamini barındıran ürünler ile
birlikte fındık iyi bir takım savunması oluşturur. Böylelikle bağışıklık
sistemi daha da güçlenir.''
"Fındıkta günlük tüketilecek toplam miktar yaklaşık 40-50
gram olmalı, aşırı tüketim kilo aldırabilir. Fındık ve benzeri ürünlerin
tüketminin sağlıklı beslenmek için bir hayat tarzı olması gerekir. Fındıkta E
vitaminin yanında bol bulunan kalsiyum, magnezyum, potasyum, folik asit ve
diğer eser elementler, vücutta birçok faydalı etkilere neden oluyor. Yağ,
protein, karbonhidrat, E vitamini, mineraller, diyabetik lifler ve anitoksidant
fenoliklerin özel bileşimleri nedeniyle beslenme ve sağlık açısından fındık,
kuruyemiş çeşitleri arasında önemli bir konuma sahip. Fındığın besleyici ve
duyumsal özellikleri, onu gıda ürünleri için benzersiz ve ideal bir malzeme
haline getirmektedir. Yüzde 60,5 oranında yağ içerdiği için fındık iyi birer
enerji kaynaklarıdır."
0 yorum:
Yorum Gönder