Son bir araştırmaya göre her gün alınan E vitamininin bunama
hastalarına faydalı olabileceği düşünülüyor.
JAMA adlı bilim dergisinde sonuçları yayımlanan araştırma
kapsamında hafif ile orta derece arasında alzeheimer olan hastalar arasında bir
gruba yüksek dozda E vitamini verilirken, diğer grup sadece içi boş haplar
kullandı.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, araştırmacılar E
vitamini alanlarda hastalığın ilerleyişinin yavaşladığını gördü. ABD'de yapılan
araştırma, E vitamini alanların günlük işleri daha uzun süre yapabildiğini ve
bakıcılarından daha az yardım istediğini ortaya koydu.
Ancak alzheimer Derneği, verilen vitamin dozunun aşırı
yüksek olduğuna dikkat çekerek, güvenli olmayabileceğini söylüyor.
Araştırmaya hafif ile orta derece arasında alzheimer olan
toplam 613 hasta dahil edildi.
Bu kişilerden bazıları sadece E vitamini, bazıları memantin
adlı bunama ilacını, bazıları ise E vitamini ve memantinden oluşan bir karışımı
alırken, dördüncü bir gruba da plasebo, yani etkisiz bir sözde ilaç verildi.
Yaklaşık iki yıl boyunca bu hastaların yıkanma ya da
kıyafetlerini giyme gibi günlük faaliyetleri ne kadar etkin şekilde yerine
getirdiği gözlemlendi.
Doktorlar E vitamini alan hastalarda plasebo alanlara
kıyasla hastalığın ilerleyişinin yıllık ortalama yüzde 19 gerilediğini gördü.
Başta tahıllar olmak üzere ıspanak, kabak, lahana, marul
gibi yeşil sebzelerde, zeytinyağı, balık yağı, fındık, ceviz, ton balığı,
sardalye, yumurta sarısı, domates ve patateste bol miktarda bulunur. Özelikle
bir avuç fındık günlük E Vitamini İhtiyacını büyük oranda karşılyor.
0 yorum:
Yorum Gönder