17 Aralık 2013 Salı

KANSERE KARŞI TARİHİ BULUŞ!




İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Mikrodalga Doku Tanımlama Cihazı (Emaliz) adı verilen ve cerrahi operasyon öncesinde kanserli dokuların tespit edilmesinde kullanılacak bir cihaz geliştirdiğini açıkladı. Cihaz, temas ettiği biyolojik dokuların hangi yapıda olduğunu çok kısa sürede tespit edebiliyor. Dünyada ilk olma özelliği taşıyan Emaliz cihazı, İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Akduman başkanlığında oluşturulan ekip tarafından tasarlandı. Ekipte cerrahların yanı sıra elektronik, bilgisayar, yazılım, mekatronik ve malzeme mühendisliği gibi farklı alanlardan araştırmacılar da yer aldı. 2 adet üretilen cihazın klinik testleri, Cerrahpaşa ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülüyor.


Prof. Akduman, cihazla ilgili şu bilgileri verdi: “Emaliz cihazı kanserli dokularıyüksek doğrulukla tespit ederek cerrahi operasyonun başarısını artıracak. Cihazımız şu anda canlıdan alınan doku ve hayvanlar üzerindeki dokulara klinik testleri yapıyor. Canlıdan alınan doku testleri birkaç ay içerisinde sonlanacak. Hayvanlar üzerindeki testler ise 8 ay sonra bitecek ve sonrasında canlı insan testleri başlayacak. Cihazın Sağlık Bakanlığı’nca onay sürecinin 3 yıl alacağını düşünüyoruz. ”

Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü (EMBO), Bilkent Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Şahin’in meme kanserinin tedavisinde umut olabilecek projesine destek kararı aldı. EMBO, Doç. Özgür’ün meme kanserinde tedaviye başlamadan önce kemoterapinin etkili olup olmayacağını anlamak ve metastazı önlemek için Türkiye’de 5 yıl boyunca yapacağı çalışmalara 250 bin Avroluk destek verecek.


0 yorum:

Yorum Gönder