5 Kasım 2013 Salı

İSTANBUL'DAN GÜMÜŞHANE’YE "KIZIL GEYİK" NAKLİ



Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 13 kızıl geyik, İstanbul Belgrad Ormanları'ndan Gümüşhane’ye nakledildi.

Kızıl geyikler, Gümüşhane merkeze bağlı Gökdere köyünde uzun bir yolculuğun ardından veteriner hekim gözetiminde tel örgü ile kaplanan 40 dönümlük ormanlık alana bırakıldı. Köy sakinlerinin yoğun ilgi gösterip yardım etmesiyle alana bırakılan geyiklerin adaptasyon süresi boyunca bakımlarını Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü gerçekleştirecek. Adaptasyon sürecinin ardından takılacak olan çiplerle izlenecek geyikler, daha sonra Köse Dağı mevkiine salınacak.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, kendisinin de iştirak ettiği naklin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul Bahçeköy Üreme İstasyonu'ndan nakledilen geyiklerin geçmişte bu bölgede yaşayan kızıl geyik türü olduğunu söyledi. Projeden olumlu sonuç alınır, geyikler bölgeye adapte olursa geyik sayısının artacağını ifade eden Bulut, “Proje ile geçmişte bu bölgede yaşayan kızıl geyiklerin tekrar doğadaki varlığını bir şekilde devam ettirmesi ve bu bölgede yaşamasının da biyolojik çeşitliliğimizin ve tabii çeşitliliğimizin bu şekilde korunmasını gerçekleştiriyoruz. Bu bölgede tekrar bu hayvanların yaşamasına imkan sağlayacağız. Şuanda 13 adet hayvanımız bu bölgeye yerleştiriliyor. Önce adaptasyon ünitemizde bir müddet bölgeye alıştıktan sonra buranın kapılarını açarak bu hayvanları Köse Dağı mevkisine bırakacağız” dedi.
Çevirdikleri ormanlık alanda sarıçam, meşe ve kavak türleri ile bol miktarda orman altı örtüsü bulunduğunu kaydeden Bulut, hayvanların bu bölgede beslenme ile ilgili bir problemleri olmayacağını, ayrıca adaptasyon ünitesi içerisinde hayvanların hem suyunun hem de yemlerinin kendileri tarafından tedarik edileceğini söyledi. Geyiklerin doğaya bırakıldıktan sonra Bakanlık tarafından çipler vasıtasıyla izleyeceğini dile getiren Bulut, “Bölgede hayvanların adaptasyonuna göre inşallah projenin devamı gelecek. Giresun ve Gümüşhane’de Doğu Karadeniz dağlarına kızıl geyikleri adapte edeceğiz” diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder