8 Kasım 2013 Cuma

BİR ŞEHİR LABORATUVARI



Columbia Üniversitesi’nin bir girişimi olarak dünyanın sayılı kentlerinin ardından İstanbul’da da Uluslararası Kent Laboratuvarı - Studio X açıldı. İstanbul’da kentin geleceği ile ilgili araştırma projeleri ve fikirler üreten bir “laboratuvar” işlevi yürüten mekan, kentin karşılaşacağı sorunları tanımlamayı ve çözümleri için yeni düşünce biçimleri üretmeyi hedefliyor. Borusan Holding’in sponsorluğunda Salıpazarı’nda açılan New York, Amman, Bombay, Pekin, Rio de Janerio, Johannesburg ve Tokyo’daki merkezlerine eklenen Studio X İstanbul, ilk yılında araştırma projelerine odaklanacak.

Dün gerçekleşen bir basın toplantısıyla tanıtılan Studio X İstanbul’un direktörlüğünü Mimar Selva Gürdoğan üstleniyor. Studio X İstanbul ayrıca Columbia Üniversitesi’nin tüm fakülteleriyle projeler sürdüren, İpek Cem Taha’nın direktörlüğündeki Columbia Global centers / Türkiye ile de koordineli çalışacak. Columbia Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Mark Wigley, basın toplantısında “Studio’yu bir sanatçının çalışma atölyesi gibi düşünebilirsiniz. X’i ise içinde ne olacağını bilmediğimizi anlatmak için kullanıyoruz. Bizim için önemli olan soru kentimizin geleceği nedir?” dedi.
Güldoğan ise mekanın sanatçı, mimar, politikacı, sivil toplum örgütleri, herkese açık olduğunu belirtti. “Masada kim yoksa biz onları davet edeceğiz. Bu bizim için çok önemli. İstanbul için akademik tartışmalar zaten oluyor, ama bunun yaygınlaşması ve kolaylaşmasını istiyoruz. Bir şehrin sağlıklı gelişmesi için birkaç paydaş bir arada olmalı. Halk, uzmanlar, yerel yönetimler, STK’lar. Bunların hepsi bir arada olmak zorunda ki sağlıklı bir ilerleme olsun. Bizim öncelikli amacımız bu.”
Studio X’in ilk sergisi “Collecting Architecture Territories”, son 30 yılda giderek sayısı artan özel sanat koleksiyonları kaynaklı kurumların çeşitliliğini değerlenderimeyi amaçlıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder