İnsan vücudu balıkdan elde edilen proteinin %93’ünden
faydalanır. Bu oran kırmızı etlerde ve diğer beyaz etlerde çok düşüktür. Az
karbohidrat içermesinin yanı sıra madensel tuzlar ve mineraller açısından son
derece zengin olan balık eti, bol miktarda fosfor, kalsiyum, iyot ve flor
içerir. Özellikle kadınlar için elde edilen verilere göre haftada en az iki
defa balık yiyenlerin koroner kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskinin %30
azaldığı tespit edildi. Ayrıca balık eti A, B1, B2 ve D vitaminleri açısından
da zengindir. Büyüme ve yaraların iyileşmesinde önemli rolü vardır.
Balık hakkında önemli bilgiler veren İç Hastalıkları uzmanı
Dr. Ayça Kaya, balık etinin faydalarını sıraladı:
• Sağlıklı diş etleri ve diş yapısı oluşmasına yardımcı
olur.
• Cilt rengini güzelleştirir.
• Saçların daha dayanıklı olmasını sağlar.
• Bakteriyel enfeksiyonlarda mücadeleye katkıda bulunur.
• Kandaki kolesterolü düzenleyici etkisiyle kalp krizinin
önlenmesinde önemli rol oynar.
• Nişasta ve yağların parçalanarak vücutta kullanılmasına
yardım eder.
• Eklem sağlığına faydalıdır.
• Şeker hastalarının tedavisinde kullanılır.
• Depresyon ve şizofreni belirtilerini hafifletir.
• Yanık tedavisinde faydası vardır.
• Migren hastalarında faydası kanıtlanmıştır.
• Glokom (göz içinde basınç artması nedeniyle meydana gelen
körlük) tedavisinde faydası vardır.
Özellikle kadınlar için elde edilen verilere göre haftada en
az iki defa balık yiyenlerin koroner kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskinin
%30 azaldığı, haftada en az bir defa balık yiyenlerin ise ayda bir defadan az
yiyenlere göre kalp krizi riskinin %50 azaldığı tespit edilmiş.
Açık sularda yaşayan balıklar ile çiftliklerde yetiştirilen
balıklar arasındaki besin değerinde farklılık bulunur. Doğada yer alan balıklar
denizde yer alan yosunlarla beslendikleri için hem vücudumuz için faydalı
mineraller açısından daha zengindirler hem de doymamış yağ oranları daha
yüksektir. Suni yemlerle beslenen çiftlik balıklarının ise aşırı tüketimi
ciltte yaşlanmaya neden olur. Çiftlik balıklarının her hafta düzenli olarak
tüketilmesi kalp hastaları, alerji sahibi olanlar, astımlılar ve felçlilere
tavsiye edilmez.
Denizlerde bulunan bazı ağır metallerin balıklar tarafından
yutulması ve yemekten sonra bunların insanlara geçmesi çeşitli rahatsızlıklara
neden olabilmektedir. Balık seçerken diğer balıkları yiyerek beslenen balıkları
tercih etmek yerine yosun ve diğer bitkileri tüketen balıkları tercih etmek,
civa ve benzeri zararlı mineral alımını azaltarak balıktan daha fazla
faydalanmayı sağlar. Her ne kadar balığın vitamin ve mineral açısından
gerekliliği tartışılmayacak durumda olsa bile bu saydığımız risklerden dolayı
çocuklar ve hamilelerin balık tüketimini haftada 1 defadan fazla
gerçekleştirmemeleri gerekmektedir.
Balıklar diğer etler gibi karbonhidrat içermezler; bu
nedenle de balık etinin enerjisi yağ ve protein içeriklerinden kaynaklanır.
Protein miktarı balık türleri arasında büyük farklılık göstermezken, yağ
miktarları arasında büyük farklılıklar vardır. Bu nedenle balıkların enerji
değerleri, bileşimlerinde bulunan yağ miktarına göre değişir; yağlı balıkların
enerji değerleri yağsız balıklara oranla daha yüksektir. Genel olarak balıklar
diğer etlerle karşılaştırıldığında, aynı miktardaki sığır, koyun veya kümes
hayvanlarının etlerinden daha az enerji içerdikleri söylenebilir. Örneğin
sardalya gibi yağlı balıkların dışındaki balıkların, 90 gr. pişmiş servis
edilen miktarı 160 kaloriden daha az enerji içermektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder