Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veterinerlik Fakültesi, uygulama
çiftliklerinde üretilen peynir, süt, yoğurt, yumurta ve sucukları artık
marketlere de satacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izinleri alabilmek
için 150 bin TL yatırım yapan fakültenin günlük üretim yaptığı söyleyen
Veterinerlik Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim üyesi Dr.
Artun Yıbar, üretimi arttırarak çiftlik ve ünite yatırımları da yapacaklarını
belirtti.
Uygulama çiftliklerinde özel olarak yetiştirdikleri 169
sığır, 39 koyun, 175 keçi, 400 tavuk ve bin 500 serbest gezinen tavuklardan
üretim yapan UÜ. Veterinerlik Fakültesi'nin, antibiyotik kalıntısı içermeyen ve
mikrobiyolojik testlerden geçen ürünleri raflarda yerini alacak. Üniversite
içinde bulunan iki markette satışı gerçekleşen süt ve et ürünlerinin, kalitesi
ve güvenilirliği nedeniyle büyük ilgi gördüğünü kaydeden Veterinerlik Fakültesi
Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim üyesi Dr. Artun Yıbar, tüm dünyada
kabul gören gıda güvenliğini sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Ürünlerin,
üniversite içinde bulunan marketlerden alınarak izinsiz şekilde dışarıda
satıldığını ifade eden Yıbar şöyle konuştu:
"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan üniversite
dışındaki market ve mağazalarda da satışı gerçekleştirmek için izinlerimizi
aldık. Ürünlerimizin kalitesine güveniyoruz ama, bu denetlenmeyeceğimiz
anlamına gelmiyor. Alt yapıdaki eksiklerimizi gideriyoruz. Yaklaşık 150 bin TL
yatırım yaptık. Ürün miktarını arttırmak için çiftlik ve ünite yatırımlarını da
yapayı planlıyoruz."
"Antibiyotik ve ilaç kalıntısı sorununu burada
yaşamıyoruz. Araştırmalarda incelenen hayvanlarımızı çiftliklerimizde
bulundurmuyoruz. Kendi üniversite personelimizin gözetiminde etlerimiz
kesiliyor. Hijyen koşullarını sağlıyoruz. Mikrobiyolojik analizleri kendi
laboratuarlarımızda yapıyoruz. Günlük taze ürünleri satıyoruz. Raflarda iki- üç
gün bekletmemeye çalışıyoruz. Fiyatlarımızı da piyasa koşullarından farklı
tutmuyoruz. Bu yüzden satış noktalarımızda sıra oluşuyor. Bazen o günkü
ürünlerimiz yetmiyor."
İneklerden her ay ortalama 35 ton süt elde ettiklerini
kaydeden Dr. Yıbar, 15 bin etlik piliçleri bulunduğunu ve bunun satışına da
önümüzdeki dönem başlayacaklarını dile getirdi.
0 yorum:
Yorum Gönder