14 Ağustos 2013 Çarşamba

HIZI 1300 KM, TEK RAKİBİ F-16!



Sıra dışı projeleriyle tanınan Amerikalı milyarder işadamı Elon Musk, özel uzay yolu taşımacılığı projesi olan “SpaceX’ten sonra bu kez de farklı bir fikirle ortaya çıktı. Hyperloop adlı projesinin detaylarını açıklayan Musk, insanları uzun mesafeler arasında tüp içinde 1300 km/s hıza ulaşan özel kapsüller ile taşımayı düşünüyor.

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla Motors ve ilk özel uzay taşımacılığı şirketi olan Space Exploration Technologies firmalarının başkanı Elon Musk, yaklaşık bir yıldır kamuoyundan gizlediği “dahice” fikrini nihayet açıkladı. “Hyperloop” adını verdiği sistemin, otomobil ve otobüsler, uçaklar, trenler ve gemiler gibi bilindik ulaşım araçlarına alternatif olacağını söyleyen Musk, bunun yepyeni, süper hızlı ve güneş enerjisiyle çalışacak bir sistem olacağını vurguladı.
Projesinin detaylarını açıklayan Musk’a göre, sistem, 45 ile 91 metre yüksekliğe monte edilen tüplerin içinde hava basıncıyla hareket eden özel kapsüllerle işleyecek ve bu vagonlar, saatte 1300 kilometre hıza ulaşabilecek. Sistem sayesinde insanlar, örneğin Los Angeles ile San Francisco arasındaki yaklaşık 600 kilometrelik mesafeyi 30 dakikada kat edebilecek. Aynı mesafe, uçakla iki katı zamanda geçilebiliyor.
Alüminyum tüp içindeki kapsüller, havada hareket edecek. Borunun bir ucunda havayı çeken, diğer ucunda da havayı iten bir motor olacak. Hava akımıyla yerden belirli bir yüksekliğe erişen kapsüller de, zıt hava akımı sayesinde hareket edecek. Kapsüller için, her 8 km’de bir istasyonlar da olacak. Her bir kapsül, 28 yolcu alabilecek ve adam başı ücret 20 dolar olacak.
Projenin fikir babası Elon Musk, güvenlik konusunda bir endişe yaşanmaması gerektiğini belirtirken, “Hyperloop” sisteminin depremlere dayanıklı olacağını kaydetti. Musk, yerden belli bir yükselikte bulunacak Hyperloop için, “Gökten kafanıza düşmesi gibi bir şey söz konusu değil. Tüplerde ilerleyecek vagonlar yoldan çıkamaz” dedi. Bilim adamlarıysa, Musk’ın sisteminin, yüksek hızlarda yolcularda çok fazla basınç oluşmasına neden olacağını, ayrıca içeride sürtünmeden ve hızdan kaynaklı yüksek ısı açığa çıkmasının mümkün olduğunu savunuyorlar.
İşadamı Musk, Kaliforniya’ya yapılması düşünülen ve 70 milyar dolara mal olacağı söylenen sistemi hantal bulduğunu söylemiş, çok pahalı olduğunu iddia etmişti. Gerçek ışınlanmanın dışında süper hızlı seyahatin tek yolu bir tüp inşa etmek” derken, Hyperloop’un maliyetinin sadece 6 milyar dolar olacağını ve projesinin 10 yılda hayata geçebileceğini söylüyor. Musk, yakın zamanda prototip üretmeye başlayacaklarını, amacının bu projeden para kazanmak olmadığını vurgularken, Hyperloop için patent de almayacağını sözlerine ekledi.
-  Hyperloop, gerekli elektrik enerjisini güneşten alacak. Bu da tünellerin ya da tüplerin tavanında bulunan güneş enerjisi panellerinden üretilecek.
-  Bilet fiyatları ucuz olacak. San Francisco - Los Angeles arası düşünülen fiyat 20 dolar.
-  Kapsüller her 30 saniyede bir kalkacak ve her bir kapsül arasında 8 km mesafe olacak. Bunun için Los Angeles-San Francisco arasında 70 kapsüle ihtiyaç olacak.
-  Hyperloop, aralarında 1600 km mesafe bulunan kentler arasında çalıştırılabilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder