23 Ağustos 2013 Cuma

DİYABET ÇORABI ÜRETTİLER



Erciyes Teknopark’taki Bonus Teknik Limited Şirketi’nde, gümüşün özelliğinden faydalanılarak antibakteriyel çorap üretildi. Çorap, diyabet ve his kaybı hastalığı olanlar için güç tutuşur hale getirildi.

DHA'ya konuşan firmanın Ar-Ge ve Strateji Müdürü Mustafa Özcan, gümüşün bilinen en önemli özelliğinin, bulunduğu ortamdaki bakterileri yok etmesi olduğunu, bundan yola çıkarak, ayaktaki mantar oluşumunun engellenmesi için antibakteriyel çorap ürettiklerini söyledi. Mustafa Özcan, "Örneğin bir akvaryumun içine bir parça gümüşün attığınızda akvaryumda bulunan bakteriler ölür. Biz de gümüşün bu özelliğinden faydalanarak çorap üretmeye karar verdik. Ayakta kokuya ve mantara neden olan etken bakteridir. Bakteriyi yok ederseniz, bunlarla da mücadele etmiş olursunuz" diye konuştu.
Yaraların iyileşmesinde etkili olan çorabın, diyabet hastalarının yaşam kalitesini artıracağını vurgulayan Özcan, "Ürettiğimiz çorapta konfora da önem verdik. Özellikle diyabet hastalarında kan dolaşımının engellenmemesi çok önemli. Bundan yola çıkarak, çorabın lastik kısmını olabildiğince yumuşak yaptık" dedi.
Türkiye’de ilk kez böyle bir çalışma yapıldığını kaydeden, antibakteriyel bir çift çorabın 25 TL, güç tutuşur özelliği olan bir çift çorabın ise 40 TL olduğunu belirten Özcan şunları söyledi: "Bazı ortopedi doktorları, diyabet ve his kaybı olan hastalarda fark etmeden ayak yanmalarının meydana geldiğini söyledi. Bunun üzerine, çoraba yanmayan özellik katalım diye düşündük ve Türkiye’de ilk kez hem antibakteriyel hem de güç tutuşur özellikleri bir arada barındıran çorap ürettik. Bazı hastalar ve diyabetliler his kaybı yaşadıkları için fark etmeden ayak yanmalarına maruz kalabiliyorlar. Bu da ciddi yaralara ve tedavi edilemez sonuçlara neden olabiliyor. Antibakteriyel ve güç tutuşur özellikli çorapla bu riski ortadan kaldırdık."

0 yorum:

Yorum Gönder