Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da
etkileyebiliyor. Central Hospital’dan Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Gökçe
Çetin, renkli meyve ve sebze tüketimiyle diş ve diş eti sağlığını korumanın
mümkün olduğunu belirtiyor.
Günümüzde özellikle beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle
birlikte dişler sağlamlığını yitirip, daha kolay çürüyor. Meyve ve sebze
tüketiminden kaçınıp, şekerli yiyecek ve içeceklere yönelmek, kahve ve sigara
gibi alışkanlıklardan vazgeçmemek, ağız sağlığını kötü etkilediği gibi kalp-
damar hastalıklarına, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına kadar pek çok
zarara yol açabiliyor. Meyve ve sebzelerde bulunan vitaminler diş ve dişetleri
için çok önemli olduğundan, renkli meyve ve sebzelerin tüketimini arttırarak,
dişlerin doğal yoldan güçlenmesi ve temizlenmesi sağlanabilir.
Vitaminler ve proteinler diş dostu olarak kabul edilen gıda
maddelerinin en başında gelir. Bu maddeler vücudun temel yapı taşını
oluşturduklarından, dişlerin gelişim süresince ve devamında, diş sağlığının
korunması için mutlaka tüketilmesi gerekir. Özellikle C vitamini tüketimi, ağız
içi yumuşak dokularımızın sağlığı açısından oldukça önemlidir ve vücuttaki
kollajen yapımında büyük rol oynamaktadır. Kollajen, vücutta bulunan bir yapı
proteini olduğundan; dişetlerinin dişlere daha sıkı tutunmasına, ağız içi
yumuşak dokuların daha sert kıvamda olmasına ve ağız içi bakterileriyle
mücadelesine destek olmaktadır. Doğal dişleri uzun yıllar muhafaza etmek ve korumak
için, doğru beslenme ve iyi bir ağız bakımı gerekir. Karbonhidrat ağırlıklı bir
beslenme şekli diş sağlığı açısından risk yaratır.
Meyvelerden özellikle çilek ve ananas, diş ve dişetlerine
iyi gelmektedir. İçinde bulunan çeşitli asitler, mekanik temizleme sağlayarak
plak oluşumunu azaltır. C vitamini eksikliği dişetlerini dirençsizleştirir ve
periodontal rahatsızlık oluşmasına yol açar. Diğer meyvelere nazaran daha fazla
C vitamini içeren kiviyi tüketmek, bu sorunu engellemede yardımcı olur. Orman
meyvelerinin yanı sıra, portakal, kavun dahil olmak üzere pek çok meyve ve
kırmızıbiber, brokoli, ıspanak benzeri tüm yeşil ve renkli sebzeler mükemmel
birer C vitamini kaynağıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder