Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne göre ekmekte katkı,
balda renklendirici yasak olacak. Domuz ürünleri katkı maddelerinde
kullanılamayacak. Çocuklarda dikkat bozukluğu yapan 6 madde, gıda etiketlerinin
üzerinde belirtilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Türk Gıda Kodeksi
Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmeliğe göre domuz kaynaklı bir gıda katkı maddesi;
gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma
vericilerinde kullanılamayacak. Yağların içine domuz, sığır ve balık yağı
karıştırılamayacak.
Yönetmeliğe göre ambalajsız ekmekte pide ve bazlamada katkı
maddesi kullanılmayacak. Ambalajlı ve dilimli bazı özel ekmekler ile bazı
fırıncılık ürünlerinde ise belirlenen ölçülerde katkı maddesi kullanımına izin
verildi.
Köftede, et ve tavuk dönerde, pastırmada, sucukta
renklendirici yasak olacak. Gıdaların daha sağlıklı olması için renklendirici
kullanımı yasaklanan ürünler şöyle:
Çikolatalı süt, fermente süt (aromalandırılmamış), krema,
krema tozu, bitkisel veya hayvansal katı ve sıvı yağlar, peynir, tereyağı, yumurta, yumurta ürünleri, un,
ekmek ve benzeri ürünler, makarna, mantı, şeker, salça, domates ve biber
püresi, konserve domates, domates bazlı soslar, meyve suyu ve meyve nektarı,
sebze suyu, ambalajda veya kurutulmuş işlenmiş meyve, sebze (patates dahil),
mantar, reçel, jöle, balık, kabuklular, et, kümes hayvanları, av hayvanlarının
etleri, kakao ürünleri, çikolata bileşenleri, kahve, çay, bitki çayı, tuz, baharat,
şarap, diğer alkollü içkiler, sirke, bebek ve küçük çocuk gıdaları, bal...
0 yorum:
Yorum Gönder