Son yıllarda kekik ve defne üretimine büyük ağırlık
verilmesiyle Türkiye, dünya tüketiminin yüzde 80’ini tek başına karşılar hale
geldi. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim
Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Türkiye’nin dünya kekik ve defne
üretiminde liderliğini güçlendirdiğini bildirdi.
Avrupa Baharatçılar Birliği’nin 5-7 Haziran tarihlerinde
İngiltere’nin Birmingham kentinde düzenlenen Genel Kurul Toplantısı’na katılan
Tarakçıoğlu, toplantıda baharat sektöründeki gelişmelerin değerlendirildiğini,
dünya rekolteleri ile ilgili yapılan sunumlar sonrasında Türkiye’nin defne ve
kekik üretimindeki dünya liderliğini konumunu güçlendirdiğinin ortaya çıktığını
anlattı. Dünya kekik rekoltesinin 15 bin ton civarında beklendiğini, bunun 11
bin tonunun Türkiye’den karşılanacağını aktaran Tarakçıoğlu, “Türkiye 25 yıl
önce bin ton seviyesinde kekik, bin ton civarında defne üretirken, sonraki
yıllarda büyük alanlarda defne ve kekik üretimine geçildi. Bu yıl dünya
genelinde 15 bin ton kekik rekoltesi bekleniyor. Bu üretimin 11 bin tonluk
kısmı Türkiye’de üretilecek. Yağışlar, kekik rekoltesi için son derece iyi
oldu. Defnede ise 10 bin ton civarında dünya rekoltesi öngörülüyor. Bu
rekoltenin yüzde 90’ı Türkiye’de üretilecek.” dedi.
Tarakçıoğlu’nun verdiği bilgilere göre, Türkiye’nin baharat
ihracatı yüzde 2’lik artışla 114 milyon 807 bin dolara ulaştı. 2013 yılının
Ocak-Mayıs döneminde ise yüzde 24’lük ihracat artışı elde edildi ve 58 milyon
581 bin dolarlık döviz girdisi sağlandı. 2013 yılı sonunda da ise Türkiye’nin
baharat ürünleri ihracatının 150 milyon dolara çıkması bekleniyor.
Avrupa Baharat Birliği Genel Kurulu’na Türkiye baharat
sektörü mensuplarının 14 kişilik bir heyetle katıldığını dile getiren
Tarakçıoğlu, şunları kaydetti: “Yaklaşık 30 yıllık geçmişe sahip kuruluşta bu
sene katılımcı rekoru kırıldı. Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri
haline gelen toplantıya, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 22 ayrı ülkeden 163
sektör mensubu katıldı. Dünya üzerinde 20 milyar dolar iş hacmine ulaşan
baharat sektöründeki ortaya çıkan yeni riskler, tarım ilaçlarının kalıntıları
konusunda önemli bilgilendirmeler yapıldı, pestisit kalıntılarının izlenmesi,
gelişmekte olan ülkelerdeki kaydedilen müspet ilerlemeler, konusunda uzman
kişilerce dile getirildi ve üyelerden gelen sorulara cevap alındı. Ayrıca
allerjenlerin etiketlenmesi, tağşişle mücadele, solvent kalıntıları, nikotin testi,
metal kontaminasyonu, saffrolün analiz metodolojisi ve baharatların tanımı
konularında ESA Teknik komitesinin yaptığı çalışmalardaki ilerlemeler sunuldu.”
ESA Genel Kurulu’nda KÜTAŞ’tan Deniz Şensoy’un Türkiye’den ihraç edilen
baharatlara ait rekolte tahminleri ile ilgili bir sunum yaptığını belirten
Tarakçıoğlu, baharat sektöründeki ileri gelen ithalatçılarla sektörün konumunu
istişare fırsatı da bulduklarını sözlerine ekledi.
0 yorum:
Yorum Gönder