10 Haziran 2013 Pazartesi

FELÇLİ HASTALAR İÇİN DEVRİM GİBİ BULUŞ



Omurilik hasarına bağlı gelişen hastalıklar, ortopedik problemler ve inme sonrası felçli hastaların yürüme eğitiminde ve rehabilitasyonunda kullanmak amacıyla TÜBİTAK ve ODTÜ Teknokent Bama Teknoloji desteğiyle geliştirilen ‘RoboGait’ felçli hastalara umut olacak. Geliştirilen robotla hastaların diz ve kalça eklemi robot sürüşlü bacaklara sabitlenerek, normal yürüme hareketi yapması sağlanıyor.

Bama Teknoloji Genel Müdürü Murat Topcu, sistemin hastaya bilgisayar kontrollü robot bacaklar sayesinde yürümeyi yeniden öğretmeyi amaçladığını belirtti. Yürüme bandı üzerinde geliştirdikleri robotla hastaya yürüme taklidi yaptırdıklarını ifade eden Topcu, “Felç rehabilitasyonunda beyin hücrelerinin yeniden reorganize olması gerekiyor. Bunun için de bu yüzyıldaki en önemli tedavi; aktivite temelli tedavilerdir. Aktivite temelli tedaviler; hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçlıyor. Robot, hastanın yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için yürüme egzersizi yaptırıyor ve bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin reorganize olması sağlanıyor, beyne yapılan bu geri beslemeler ve uyarılarla hastanın iyileşme dönemine büyük katkı sağlıyor. Özellikle omurilik felçleri, inme dediğimiz beyin felci başta olmak üzere MS, polinöropatiler gibi birçok hastalıkta kullanılabilecek bir cihaz” dedi.
TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında yaklaşık 300 bin TL destek aldıklarını belirten Topcu, sistemin son derece güvenli olduğunu ve hastaların fiziksel özelliklerine göre ayarlanabildiğini ifade etti. “RoboGait” için çalışmaya üç yıl önce başladıklarını anlatan Topcu, “Biz başladığımızda dünyada sadece İsviçreli bir firma üretim yapıyordu. Bizim ardımızdan İsrailli bir firma da projesini bitirdi. Şu anda 3 üretici var. Cihazın avantajları hem rakibinin yarı fiyatına olması hem de birçok fonksiyonun ekstra para ödemeden üzerinde gelmesi” dedi. Çalışmalarda robotik rehabilitasyonun, geleneksel fizyoterapiye göre iyi olduğunun belirlendiğini vurgulayan Topcu, “Önemli olan birçok tedaviyi birlikte uygulamak, robotik tedavi diğer  tedavilere eklendiğinde faydası artıyor. Tüm tedaviler birbirini destekler” diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder