11 Nisan 2013 Perşembe

KANSERE KARŞI ANTİBİYOTİK



Kanada’nın batısındaki Calgary’de Webber Akademi’de lise son sınıf öğrencisi Arjun Nair, kanser tedavisinde kullanılan fototermal terapide, ısıya direnen kanser hücrelerinin direncinin antibiyotik sayesinde kırılabileceği konusundaki araştırması nedeniyle Kanada Ulusal Araştırma Konseyi’nin "Sanofi BioGENEius Challenge Canada" ödülüne layık görüldü.

Henüz 16 yaşında olan Nair, ilkokul 5. sınıftan beri bu tarz bilimsel yarışmalara katıldığını belirterek, lise öğrencisi olmasına rağmen Calgary Üniversitesi’nin laboratuvarında çalışma izni veren ve yardım eden araştırma ekibine teşekkür etti.
Bir süredir kullanılan fototermal terapide, altın nano parçacıklardan oluşan "mermiler" hastaya enjekte edilerek kanserli hücrelerin etrafında birikiyordu. Lazer ışınıyla harekete geçirilen bu "mermiler", sadece kanserli hücrelere etki edip, onları ısıtarak ortadan kaldırıyordu.
Ancak ısınarak ölmesi gereken kanser hücreleri, kendilerini ısıdan koruyacak bir tür protein üretiyordu.
Üniversite laboratuvarında bir araştırma ekibiyle yaklaşık 2 yıldır bu direnç üzerine çalışan Nair, kanser hücrelerinin ısıya karşı geliştirdikleri bu proteinleri antibiyotik kullanımıyla engelleyebileceğini keşfetti.
Yeni keşifle, fototermal terapinin kanser tedavisinde daha etkin kullanılabileceği belirtiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder