25 Mart 2013 Pazartesi

ULUSLARARASI KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ



Bu yıl 16.'sı düzenlenen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin 9 Mayıs'taki açılış töreni Devlet Opera ve Balesi'nde yapılacak. Sanatçılar, ödüllerini açılış töreninde alacak. Festival bir hafta boyunca sinemaseverlere "dünya turu" yaptıracak. Bu yıl da festival programında Ankara'da ilk kez gösterilecek filmler, belgeseller ve geleceğin sinemacılarından kısa filmlerin yanı sıra pek çok etkinlik olacak.

Daha okuma yazmayı öğrenmemişken tiyatro sahnesine adım atan, yıllara üretkenliğiyle direnen, kuşağının en sevilen oyuncularından Perihan Savaş festivalin bu seneki Onur Ödülü'nü alacak. Savaş, 5 yaşındayken tiyatroda sahneye çıktı, 19 yaşında sinemada ilk ödülünü aldı. 100'ün üzerinde filmde birbirinden çok farklı kadın rollerini canlandırdı. Televizyonda dizi oyunculuğunun yanı sıra çeşitli yapımlarda sunuculuk yaptı. Birlikte çalıştığı ilk kadın yönetmen olan Bilge Olgaç'ın unutulmaz filmleri "Kaşık Düşmanı" ve "İpekçe" ile akıllarda yer etti.
20 yaşındayken Altın Portakal kazanan, 2 yıl sonra sinemaya veda edene dek 40 filmde başrol oynayan Zeynep Aksu da Onur Ödülü'nü alacak. Aksu, 1960'lı yılların sonunda başrollerle başladığı kariyerini 1970'lerin ortasına gelmeden sonlandırdı. 20 yaşındayken en iyi kadın oyuncu dalında Altın Portakal aldı, 39 filmde başrol oynadı. 22 yaşında vedalaştığı sinemaya nankörlük ettiğini düşündüyse de bir daha dönmedi.
Sinemanın mutfağında oyuncuları canlandırdıkları karaktere yaklaştıran makyajıyla olduğu kadar tiyatro, televizyon ve sahnede de yeteneğini konuşturan Suzan Kardeş de Bilge Olgaç Başarı Ödülü'nü alacak. Yugoslavya topraklarında gözünü açan Kardeş, hep özlediği ülkesine dönene kadar yıldızlara ulaşmanın hayalini kurdu ve sonunda kendisi de bir yıldız oldu. Kuaförlükle başlayan çalışma yaşamını yeteneği sayesinde sanata yaklaştırdı, sinema ve tiyatronun mutfağında saç ve makyaj ustası oldu. Hünerini kamera arkasından kamera önüne de taşıdı, oyunculuk yaptı, şarkılar söyledi.
"Dayanışma, Direniş, Devinim" temasıyla düzenlenen 16. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde yeni bir ödül olan "Tema Ödülü"nün ilk sahibi Yıldız Kenter olacak.

0 yorum:

Yorum Gönder