18 Mart 2013 Pazartesi

TAVUK TÜYÜYLE DENİZDE TEMİZLİK



Konya’da Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi 3’üncü sınıf öğrencileri Abdullah Koca ve Ömer Faruk Altun, kimya öğretmenleri danışmanlığında yaptıkları proje araştırmasında deniz ve okyanusların yüzeyinde oluşan petrol kirliliğinin, tavuk tüyüyle temizlenebileceğini ortaya çıkardı. Liseli gençler, geçen yıl TÜBİTAK’ın yarışmasında Türkiye birincisi oldukları ’Okyanuslar Petrolden Daha Kıymetlidir’ adlı projeyle Mayıs ayında ABD’de yapılacak Ulusal Bilim ve Mühendislik Fuarı olan ’INTEL-ISEF Proje yarışmasına katılacak.

17 yaşındaki Abdullah Koca ve aynı yaşdaki Ömer Faruk Altun’un tankerlerin çarpışması veya boru hatlarının patlaması sonucu deniz ve okyanus yüzeyinde meydana gelen petrol kirliliğini ortadan kaldırmak ve geri kazanımını sağlamak amacıyla doğal atıkların kullanarak temizlemek için proje çalışmasına başladı.
Kimya öğretmeni Mutlu Doğan’ın danışmanlığında hazırlanan proje kapsamında öğrenciler, deniz yüzeyinde oluşan petrolü temizlemek için doğal atık olan talaş, ayçiçek çekirdeği kabuğu, yer fıstığı kabuğu, hindistan cevizi kabuğu, mısır koçanı talaşı, tavuk tüyü, koyun yünü, keçi kılı, insan saçı ve kabak çekirdeği kabuğu kullandı. Öğrencilerin yaklaşık 2 yıl süren çalışma ve deneylerinin ardından deniz yüzeyinde oluşan petrolü en çabuk ve hızlı şekilde tavuk tüyünün toplayarak temizlediği ortaya çıktı.
Öğrenciler ’Okyanuslar Petrolden Daha Kıymetlidir’ adı altında hazırladıkları proje ile 2012 yılında TÜBİTAK tarafından Türkiye genelindeki liseler arasında düzenlenen proje yarışmasına katılarak Türkiye birincisi oldu. Türkiye birincisi olan ’Okyanuslar Petrolden Daha Kıymetlidir’ adlı proje 12-17 Mayıs 2013 tarihlerinde ABD’nin Arizona eyaletinde yapılacak olan ve her yıl 70’den fazla ülkeden 1500’den fazla öğrencinin yarıştığı Ulusal Bilim ve Mühendislik Fuarı olan INTEL-ISEF (International Science and Engineering Fair) Proje sergisine davet edildi. INTEL-ISEF proje yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin YGS ve LYS üniversiteye giriş sınavlarında ek puan aldığı öğrenildi.
Konya Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi kimya öğretmeni Mutlu Doğan, 2010 yılının nisan ayında Meksika Körfezi’nde meydana gelen petrol sızıntısından sonra projeyi hazırlamaya karar verdiklerini belirtti. Proje çalışmalarına 2011 yılında başladıklarını ifade eden Doğan, şunları söyledi:
”Petrolü deniz dibine çökmeden en hızlı bir şekilde özelliğini kaybetmeden toplayabileceğimiz doğal ve emici maddeleri tespit ettik. Deneylerimizi bu maddeler üzerinde yoğunlaştırdık. Deneylerimizde doğal atık olan talaş, ayçiçek çekirdeği kabuğu, yer fıstığı kabuğu, hindistan cevizi kabuğu, mısır koçanı talaşı, tavuk tüyü, koyun yünü, keçi kılı, insan saçı ve kabak çekirdeği kabuğu kullandık. En iyi verimi tavuk tüyünde en az verimi de kabak çekirdeği kabuğunda elde ettik. Suyun üzerine dökülmüş olan petrolü özelliğini kaybetmeden tavuk tüyü ile toplamayı başardık. Tavuk tüyünün bir dakikadan az bir zamanda tamamen petrolü kendi yüzeyine çektiğini tespit ettik."
Projeyi hazırlayan öğrencilerden Ömer Faruk Altun da petroller denize döküldükten sonra kuşların tüylerinin simsiyah petrole bulanmasının kendilerine ilham kaynağı olduğunu kaydetti. Altun, ”Yaptığımız araştırmada deniz yüzeyini kaplayan petrollerin kimyasal maddelerde toplandığını ve bunların da canlılara zarar verdiğini öğrendik. Ekolojik bir yol aradık ve kullandığımız 10 materyal arasında en uygununun tavuk tüyü olduğunu bulduk" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder