Yapılan araştırmalarda; kakao ve çikolatanın beynin
kapasitesini artırdığı kanıtlandı. İtalya'da yapılan bir araştırmada kakao ve
çikolata dışında; içinde flavanol bulunan elma ve çayın da zekayı açtığı
belirlendi.
L'Aquila Üniversitesi'ndeki bilim adamları; hafif bilişsel
bozukluğu olan ve Alzheimer hastası 90 kişinin, sekiz hafta boyunca orta ve
yüksek dozda flavanol içeren kakaolu içecekler içmesini sağladı. Ardından
katılımcılara görsel-sözel zekalarını ve dikkatlerini ölçmek için üç ayrı test
uygulandı.
Taraf gazetesinde yer alan habere göre, deney sonunda fazla
miktarda flavanol içeren kakaoyu tüketen kişilerde, beyin işlevinin daha seri
olduğu gözlemlendi. Yapılan araştırmalar; kakaonun yapısında bulunan ve
flavonol grubundan olan epikateşin maddesinin; kan akışını hızlandırarak beyne
daha fazla oksijen gitmesini sağladığını gösteriyor. Bu madde; kakaonun dışında
elma, şarap ve çayda da bulunuyor. Araştırma sonuçlarına ulaşmak için kişinin
günde 10-20 parça çikolata tüketmesi gerekiyor.
Doç. Dr. Serdar Dağ, "Kakao gibi içecekler, beyinde
uyarıcı etki yaparak dikkatimizi toplamamıza yardımcı olur. Uykunun yaptığı
sersemliği yok eder ama bu kalıcı bir etki değildir. Etki, bu maddenin
sindirilmesi ile kaybolur. Tedavi etmez ama konsantrasyonu artırır."
şeklinde konuştu.
Uzm. Dr. Mehmet Yavuz ise, "Çay, kahve, kakao ve
çikolata; hafızayı güçlendirme, dikkat ve algıyı yükseltme anlamında çok güçlü
faydaları olan gıdalardır. Kakao ve çikolata; hem kendinizi iyi hissetmenizi
sağlayan psikoaktif maddeler barındırır, hem de güçlü antioksidan maddeler
içerir. Bu arada düzenli olarak çikolata ve kakao tüketen insanların; bir yıl
daha fazla yaşadıkları iddia edilmektedir. Çikolata ve kakao; mutluluk hormonu
olan serotonini de aktive eder. Çayınızı şekerle değil, çikolata ile içmenizi
tavsiye ederim. Bu, beyin ve beden sağlığınız için muhteşem bir karışım
olacaktır. Tek olumsuz nokta; vücuda fazla kalori alınmasıdır. Şeker ve kilo
problemi olanlar dikkatli olmalı." ifadelerini kullandı.
0 yorum:
Yorum Gönder