Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanarak görüşe
açılan ''Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Taslağı'na'' göre, sucuk, pastırma,
döner, köfte, pekmez ve çiğ köfteye ''Çin tuzu'' olarak anılan glutamikasitin
de aralarında bulunduğu lezzet verici katkı maddeleri katılamayacak.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, düzenlemeyle sağlığa
zararlı olduğu için değil lezzetinin bozulmaması için geleneksel gıdalara katkı
maddesi eklenmesini yasaklayan Bakanlık, C vitamini olarak da bilinen
''askorbik asit'', emülgatörler ve diğer maddelerden oluşan yaklaşık 18 katkı
maddesi bulunan ekmeği de ''katkısız'' hale getirecek. Taslak düzenlemeye göre, ekmeğe un, su, tuz
ve maya dışında gıda katkı maddesi katılamayacak. Unda ise ''askorbik asit''
dışında katkı kullanılamayacak.
Sucuk, pastırma, döner ve köftenin içine aroma ve lezzet
verici katkı maddelerinden glutamikasit, ribonükleotit, nitrat ve renklendirici
konulmayacak. Pekmez ve çiğ köfteye ise hiçbir katkı maddesi eklenmeyecek.
0 yorum:
Yorum Gönder