25 Şubat 2013 Pazartesi

ELEKTRİKLİYE ‘BABA’ TEŞVİK



Türkiye’deki otomotiv yatırımlarını artırmayı ve yerli marka otomobil konusunda daha somut adımlar atmayı planlayan hükümet, bu amaçla otomotiv sektörüne yönelik teşviklerin kapsamını genişletmişti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu genişletilmiş teşviklere bir yenisini daha ekleyerek, TÜBİTAK’ın, yerli elektrikli araç üretimine yüzde 100 Ar-Ge desteği vereceğini açıkladı.

Elektrikli araçta söz sahibi ülkeler arasına girmeyi hedefleyen Türkiye’nin, yerli üretim için önemli bir adım attığına işaret eden Bakan Ergün ilk etapta üniversitelerin, özel sektörün ve kamu Ar-Ge kuruluşlarının işbirliğiyle elektrikli araç teknolojilerinin kritik ekipmanlarının yerli olarak geliştirileceğini, ardından yerli araç üretimi yapılacağını kaydetti. TÜBİTAK öncülüğünde üniversiteler, özel sektör ve kamu Ar-Ge kuruluşlarının güç birliği yapacağını söyleyen Ergün, öncelikle batarya, elektrik motoru ve araç kontrol sistemleri gibi bileşenlerin yerli olarak geliştirileceğini belirtti.
Bu amaçla TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında “Kamu Araştırmaları Destek Grubu” tarafından çağrıya çıkıldığını belirten Ergün, “Akademisyenler, otomotiv sektörü temsilcileri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla hazırlanan çağrı ile yerli elektrikli araç projelerine yüzde 100 Ar-Ge desteği verilecek” dedi. Bakan Ergün, bu çağrı kapsamında batarya, elektrik motoru ve araç kontrol sistemleri gibi ekipmanların üniversite, kamu ve özel sektör kuruluşlarının Ar-Ge çalışmalarıyla yerli olarak geliştirileceğini söyledi.
Türkiye’nin elektrikli araçlarda da adını duyuracağını söyleyen Ergün, “Aynı zamanda yan sanayi gelişimiyle ekonomimize büyük katkı sağlayacağız. TÜBİTAK desteğiyle kritik ve yeni teknolojilere sahip, dünya ile rekabet edebilecek fiyat ve kaliteye sahip araçlar geliştireceğiz. Bu potansiyel bizde var” dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder