11 Şubat 2013 Pazartesi

3 BOYUTLU YÖNTEMLE YAPAY DERİ ÜRETİLDİ



Koç Üniversitesi Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. İsmail Lazoğlu, yapay deri ve yapay kemik alanında yaptığı çalışmayla Türkiye’de bir ilke imza attı.

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı destekli “Hızlı Prototipleme ve Bilgisayar Destekli Yüksek Hızlı Üretim” projesiyle üç boyutlu doku iskeleti üretildi.
Yapay doku üretiminde; beyaz eşya, otomotiv ve uçak sektöründe kullanılması planlanan “hızlı prototipleme” yöntemiyle başarıya ulaşıldı. Önce fare deneylerinde başarılı olunan yöntemin hastanelerde kullanılması 2 yılı bulacak. Yöntemle, yanmış derilerin yerini yapay dokuların alması planlanıyor.
TÜBİTAK ARDEB’in 148 bin liralık desteğiyle geliştirilen doku iskeletiyle mekatronik sistemin tasarımını ve üretimini yapan Lazoğlu, şöyle konuştu: “Hastanın yanmış yerine vücudunun başka yerinden alınmış deri örneği üretilecek ve sorunsuz bir şekilde yaranın üzerine yerleştirilecek.
Yapay deri üretiminin ardından, kimya ve biyoloji bölümlerindeki öğretim üyeleriyle laboratuvar ortamında yapay kemik üretimini yaptık. Şu an deney aşamasındayız. Hedef olarak hasar gören kemiğin bilgisayar tomografisi çekilecek, hasarlı kesimin üç boyutlu tasarımı yapıldıktan sonra yapay kemik üretimi yapılacak.”

0 yorum:

Yorum Gönder