Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi muşmulanın
başta bağırsak, mide ve böbrek hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa iyi
geldiği bildirildi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı
Prof. Dr. Turan Karadeniz, buruk bir tadı olan muşmulanın genellikle 5
çekirdekli ve yumuşayınca yeme olgunluğuna gelen bir meyve olduğunu söyledi.
Muşmulanın sağlık açısından düşünüldüğünde
adeta bir şifa kaynağı olduğunu ifade eden Karadeniz, şöyle konuştu:
''Muşmulada çeşitli şekerler, organik asitler,
pektin maddeleri, C vitamini ve karoten bulunmaktadır. Bu özellikleri
sebebiyle, muşmula bağırsak hastalıklarında iyi bir kabız düzenleyicisidir.
Bağırsakların iyi çalışmasını sağlamakta ve bağırsak iltihaplarına iyi
gelmektedir. Meyveleri suda pişirilip demlendikten sonra şekerle içilecek
olursa, ishal ve dizanteri hastalıklarına iyi gelmektedir. Muşmulanın meyveleri
rahim iltihaplarına, böbrek hastalıklarına, bağırsak iltihaplarına şifalı
gelmekte, gaz giderici olarak faydalı olmaktadır. Muşmula mideyi
kuvvetlendirir, kan dolaşımını düzenler, sinirleri güçlendirir. Muşmula ana
karnındaki ceninin düşmesini önlemekte, bel ağrısını gidermektedir. Ayrıca
fazla kırmızı et ve alkol tüketen kişilerde görülen damla hastalığına da şifalı
gelmektedir. O yüzden vatandaşlarımız hazır mevsimindeyken bol bol bu meyveyi
tüketsin.''
Muşmulanın meyvelerinin yanı sıra yaprakları
ve çekirdeklerinin de tıbbi faydalarının olduğunu aktaran Karadeniz, ''İdrar artırıcı
özelliği bulunan muşmula çekirdeği, böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde
faydalı olmaktadır. Muşmula yaprağı kaynatılıp içilirse şeker hastalığına iyi
gelmektedir'' diye konuştu.
0 yorum:
Yorum Gönder