21 Aralık 2012 Cuma

“ATIK YAĞDAN SABUN” ÜRETTİLER



Kütahya'da, üstün zekalı çocuklara hizmet veren Gazi Kemal Bilim ve Sanat Merkezi'nde bir grup öğrenci, geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla atık yağdan sabun üretti.

Öğrenciler, atık yağları kimyasal maddelerle etkileşime alıp ısıtarak kalıp el sabunu üretimini gerçekleştirdi.
Öğrencilerden Cahit Güskün, yağların kızartmalarda ve diğer yemeklerde kullanıldıktan sonra ya yeniden yemeklerde değerlendirildiğini ya da çöpe atıldığını söyledi.
Yeniden yemeklerde kullanılması halinde bu yağların insan sağlığına zarar verdiğini belirten Güskün, çöpe atılınca doğayı ve ekonomiyi olumsuz etkilediğinden dolayı projeyi oluşturduklarını ifade etti.
Ayşe Gülsüm Kabakçı da sabun yapmak için atık yağın yanı sıra sodyum hidroksit ve su kullandıklarını dile getirdi.
Önce suyu ısıtarak içine sodyum hidroksit eklediklerini anlatan Kabakçı, “Bu karışım etkimeyle ısısını yükseltti ve 80 derece sıcaklığa ulaştı. Bunu ayrı bir yerde beklettik. Atık yağları da ısıttık ve ikisinin ısı derecesini eşitleyip karıştırdık. Karışım sonunda da kıvamlaşarak katı bir hal aldı. Bunu kalıplara dökerek soğutup sabun elde ettik” dedi.
Merkez Müdürü Murat Fazıl Akkoç ise 2009 yılında eğitim öğretime başlayan merkezde 101 öğrenci bulunduğunu belirtti.
Öğrencilerin, üretime yönelik projeler hazırladığı bilgisini veren Akkoç, şöyle konuştu: “Proje, bir problem varsa çözmek, ileride doğabilecek problemleri engellemek ya da yaşam kalitesinin artırılması için yapılır. Öğrencilerimiz çok değişik projelere imza atıyor. Kimisi sürdürülebilir güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretiyor, kimisi robotlarla uğraşıyor, kimisi sabun yapıyor, kimisi de hayatı kolaylaştırmak için çaba harcıyor. Geçen eğitim öğretim yılında TÜBİTAK tarafından Bursa'da düzenlenen robot yarışmasında öğrencilerimiz dereceye girdi. Elektrik üretiminde artık tellerin kalkması, kablosuz elektrik konusunda çalışmaları var. Çocuklarımızın erken yaşta üretime geçmesi için gayret gösteriyoruz. Avrupa Birliği (AB) projeleri de var. Astronomi ve uzayla ilgili çalışmaları var.”

0 yorum:

Yorum Gönder