19 Kasım 2012 Pazartesi

KİTAP FUARI’NA ‘ÇOCUK’ DAMGASI

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı başlıyor. Bu yıl 31 yaşına giren, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen  fuar, 17-25 Kasım tarihleri arasında Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Fuara 600 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılacak; 200 etkinlik ve yüzlerce imza günü düzenlenecek. Fuara 40 farklı ülkeden yayınevi, telif ajansı ve konuk yazar katılacak.

Onur yazarının Gülten Dayıoğlu  olduğu ve ana temanın “Çocukluğum Yurdumdur - Çocuk ve Gençlik Edebiyatı”  olarak belirlendiği fuar, çocuk etkinliklerine de ev sahipliği yapacak.  Fuar süresince Gülten Dayıoğlu’nun katılımıyla çocuk edebiyatı üzerine panel ve söyleşiler düzenlenecek. Fuarın çocuk ve gençlik edebiyatı alanında konukları arasında Erika Bartos, Korky Paul, gençlik ve gotik edebiyatın önemli ismi Jasper Kent, Red Kit sergisinin küratörü Didier Pasomonik ve Hollandalı yazar Joke Van Leewuen dikkat çekiyor.
Bu sene fuarın ilk dört günü, 17-20 Kasım tarihlerinde, açık kalacak olan Uluslararası Salon kapsamında Hollanda Onur Konuğu olarak yer alacak. Hollanda’dan yayınevlerinin katılımıyla düzenlenecek konuk ülke etkinlikleri kapsamında modern Hollanda edebiyatının önemli isimleri fuarın konuğu olacak. Bu isimler arasında yer alan Kader Abdollah, Muhsin Kızılkaya ile birlikte 17 Kasım Cumartesi, Henk Boom Ahmet Ümit’le 18 Kasım Pazar günü söyleşiye katılacak. Modern Türkiye’nin kuruluşu üzerinde yaptığı araştırmalarla tanınan akademisyen-tarihçi Erik Jan Zürcher ise 18 Kasım Pazar Mete Tunçay, Mehmet Ö. Alkan  ve Ahmet Demirel’in katılacakları panelde konuşmacı olacak.
Konuk ülke etkinlikleri kapsamında Hollandalı illüstratör Marit Törnqvist  dört gün süresince çocuklara yönelik illüstrasyon atölyeleri  gerçekleştirecek. Bu atölyelere katılım ücretsiz. Bağımsız edebiyat topluluğu LAF (Literature Across Frontiers)  bünyesinde 24 ülkeden bağımsız yayıncı, edebiyat topluluğu ve kültür merkezi de fuara katılacak.
Telif Ajansları özel bölümünde ise Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, İngiltere, İran, İrlanda, İspanya, İtalya, Yunanistan, İsrail ve Lübnan’nın önde gelen telif ajanları bulunuyor.   Ajanslar dört gün süresince yayıncılarla bir araya gelip profesyonel buluşmalar gerçekleştirecek.
Fuarın diğer konukları arasında modern İspanyolca edebiyatın önemli isimlerinden Javier Sierra, Macaristan’ın önemli yazarlarından Tibor F. Toht, Uluslararası PEN Başkanı John Ralston Saul ve Hapisteki Yazarlar Komitesi Direktörü  Sara Whyatt bulunuyor.
MİLLİYET

0 yorum:

Yorum Gönder