Doğal Çiçek Soğancıları Derneği tarafından gerçekleştirilen rehabilitasyon çalışmasıyla, ihracat fazlası 1 milyon 200 bin kardelen soğanı, Akseki’nin Çimi Yaylası’nda toprakla buluşturuldu. Yayladaki ekim çalışmalarına, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Doğal Çiçek Soğanları Derneği Akdeniz Bölge Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Baktır, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nejat Arslan, Akseki Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Sait Yıldırım ve firma yetkilileri katıldı.
Kardelenin Toros Dağları’nın en önemli endemik bitkilerinden olduğunu anlatan Prof. Dr. İbrahim Baktır, Türkiye’de ihraç edilen çiçek soğanlarının yarısını Akseki bölgesinde yetişen kardelenin oluşturduğunu söyledi. 5 yıldan bu yana yapılan çalışmalar sonucu kardelen üretimini kendi doğal ortamında yaptıklarını anlatan Prof.Dr. Baktır, daha önce Akseki’nin Geyran Yaylası’nda doğal ortamına ekilen kardelen soğanlarında çok iyi sonuç aldıklarını kaydetti.
Kardeleni, doğal yaşam bölgesi dışında yetiştirme imkanı bulunmadığını vurgulayan Prof.Dr. Baktır, "Son derece alımlı ve güzel bir bitki olan kardelen, başka bölgelerde yetiştirilemiyor. ’Bülbülü altın kafese koymuşlar illa vatanım demiş.’ Bu bitki de öyle. Kendi doğasına aktarıldığı zaman çok rahat bir şekilde gelişiyor" dedi.
Kardelen ekimine katılan Prof.Dr. Nejat Arslan ise "Kardelen Toros Dağları’nda taşların arasında yetişmekte. Yıllardır gözlemliyoruz. Bilim insanları olarak kardelenin korunması gerektiğini söylüyoruz. Kozmetik sanayiinde kullanıldığı için ihraç ediliyor. Bu nedenle kardelen toplayan firmaların daha dikkatli olması ve olgunlaşma dönemini beklemesi önemli" diye konuştu.
RADİKAL
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder