Geçen yıl kilosu 60 liraya kadar çıkan lüfer, son günlerde 15 liradan satılıyor.
Olta balıkçısı 50 yaşındaki Süleyman Tarlacı, yasaklara uyulması ve havanın da iyi gitmesiyle Boğaz'da lüfer bolluğu gözlendiğini belirtti. Balığın daha da bollaşacağını anlatan Tarlacı, ''Bu yıl avlanmaya dair yasaklara daha çok uyuluyor. Havalar da serin ancak yağışsız. Bu da balığın Boğaz'da bol görülmesini sağlıyor'' diye konuştu.
Tarlacı, ''göç balığı'' olarak isimlendirilen lüferi oltayla tutmanın inceliklerini de şöyle anlattı:
''Lüfer, yem seçerek canlı istavrit, çinekop ve zargana yer. Günün ilk ışıklarıyla ya da akşam üzeri oltaya vurur. Diğer saatlerde yakalanması zordur. Lüfer, denizin pusu kuran en iyi avcısıdır. Boğaz'da akıntı yakınlarında bekleyerek, yorulan istavritleri kolayca yakalayıp yer.''
Tarlacı, eski ağ teknolojisiyle yakalanması bir hayli zor olan lüferin, ağları parçalayan keskin dişleri olduğunu da ifade etti.
Lüferin lezzetli bir balık olduğunu, Osmanlı döneminde, ''Paşa Balığı'' olarak adlandırıldığını aktaran Tarlacı, şöyle konuştu:
''Lüfer, söz konusu dönemde, at kılından yapılmış misinalarla akıntıya karşı avlanırdı. Bunun için yılın belli zamanlarında az miktarda tutulabiliyordu. Avlananlar da Boğaz'da yalıları olan paşalara gidiyordu. Bundan dolayı eskiden lüfer, ''Paşa Balığı'' olarak bilinirmiş.''
CUMHURİYET – AA
29 Kasım 2012 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder