10 Ekim 2012 Çarşamba

KARİKATÜRÜN 'OSCAR'LARI SAHİPLERİNİ BULDU

80 ülkeden 944 sanatçının 2 bin 945 karikatür ile katıldığı serbest konulu 29. Aydın Doğan Karikatür Yarışması'nın ödül töreni Hilton Convention Center'da gerçekleşti

Birinciliğe Doğan Arslan ile İranlı Javad Alizadeh, ikinciliğe Sırbistan'dan Vladimir Stankovski, üçüncülüğe ise Polonya'dan Pawel Kuczynski değer görüldü.
Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay , açılışta yaptığı konuşmada, karikatürün, yazılı basında evrensel dile sahip türlerden biri olduğunu dile getirerek, köşe yazısını okuyup anlamak için, onun yazıldığı dilin bilinmesi gerekirken, karikatürün evrensel bir anlatım tarzı olduğunu söyledi.
Bu yıl “ Arap Baharı ” üzerinden ele alınan yarışmada birinciliği paylaşan eserlerden birinin henüz tamamlanmadığını, ikincisinde ise tüm olup bitenlere iliştirilmiş bir yaşam bulunduğunu kaydeden Günay, her ikisini de ilginç seçimler olarak değerlendirdi.
Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı da gelecek yıl yarışmanın 30'uncu yılı olduğunu hatırlatarak, yarışmanın Charles Stewart Mott Vakfı tarafından ABD 'ye davet edildiğini ve “Drawing Together: International Cartoons's” başlığıyla Michigan eyaletinde Flint Institute of Arts (FIA) Müzesi'nde 14 Eylül'de açıldığını ve yıl sonuna kadar açık kalacağını söyledi.
Serginin, ABD'deki üçüncü büyük sergi olduğuna değinen Fetvacı, yurt dışı etkinliklerinin ABD ile sınırlı olmadığını, karikatürlerin New York 'taki Birleşmiş Milletler sergi salonlarının yanı sıra Brüksel'de Avrupa Parlamentosu salonlarında, Japonya , Çin, Romanya, Pakistan , Yunanistan , Moldova ve KKTC 'de sergilendiğini anlattı.
Fetvacı, vakıf olarak arşivlerinde bulunan 70 bin karikatürü tarayarak bir web müzesi oluşturduklarını belirtti.
Yarışmada birinciliğe Doğan Arslan ile İranlı Javad Alizadeh, ikinciliğe Sırbistan'dan Vladimir Stankovski, üçüncülüğe ise Polonya'dan Pawel Kuczynski değer görüldü.
Seçici Kurul, Brezilya'dan Jose Antonio Costa'yı, Belçika 'dan Ludo Goderis'i, Türkiye 'den Musa Gümüş ve Muhittin Köroğlu'nu, İran'dan Aliyeh Mazaheri'yi, Brezilya'dan Rodrigo Mineu, İran'dan Negin Naghiyeh, Ukrayna'dan Sergey Riabokon, Brezilya'dan Raimundo Waldez, Çin'den Cai Weidong ve Hollanda 'dan Bert M. L. Witte'yi başarı ödülüne layık buldu.
Yarışmada birincilik ödülü alan sanatçılara Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından plaket verilirken, birincilik ödülü 8 bin dolar, ikincilik ödülü 5 bin dolar, üçüncülük ödülü 3 bin 500 dolar, başarı ödülü ise 500 dolar olarak belirlendi.
T24

0 yorum:

Yorum Gönder