5 Ekim 2012 Cuma

300 YILLIK SU DEĞİRMENİ TURİZME HİZMET EDECEK

Burdur'un Yeşilbaşköy beldesindeki tarihi su değirmeninde 300 yıldır sofralık un üretimi gerçekleştiriliyor.

Burdur'da 300 yıllık değirmen, teknolojiye inat hala hizmet vermeye devam ediyor. Beldede yaşayan vatandaşların kullanımına açık olan tarihi su değirmeninde mısır ve buğdaylar öğütülüp una dönüştürülüyor.
Yeşilbaşköy Belediye Başkanı Hüseyin Akıncı, değirmenin Akdeniz Bölgesi ve Göller Yöresi'nde çalışır durumdaki birkaç su değirmeni arasında yer aldığını söyledi. Değirmenin yıllar önce burada yaşayan Rumelililer tarafından yapıldığını ifade eden Akıncı, aradan çok uzun bir süre geçmesine rağmen değirmenin hala çalışır vaziyette olduğuna dikkati çekti.
Beldede yaşayan vatandaşların tarihi değirmeni kullanarak mısır ve buğdaydan un üretimi yaptığını dile getiren Akıncı, ''Değirmenin çarkları yukarıdan gelen suyla dönmektedir. Çarkların gücüyle dönen bin 500 kilogram ağırlığındaki değirmen taşları, mısır ve buğday tanelerini öğütüp una dönüştürüyor'' dedi.
Tarihi değirmenin Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kültür varlığı olarak tescillendiğini de dile getiren Hüseyin Akıncı, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından tarihi değirmende restorasyon çalışması yapıldığını kaydetti.
Başkan Akıncı, tarihi değirmeni turizme kazandırmak amacıyla ''Tarihi değirmen turizm ile dönüyor'' isimli proje hazırladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
''Bulunduğumuz bölgede dünyaca ünlü Sagalassos Antik Kenti bulunuyor. Artık Sagalassos'a gelen yerli ve yabancı turistleri burada da ağırlayacağız. Konuyla ilgili turizm operatörleri ile görüştük. Önümüzdeki yıllarda buraya günübirlik turlar düzenleyeceğiz. Burada bir fırın açıp, değirmende üretilen unlardan ekmek, börek ve çörek yapacağız. Amacımız değirmeni Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak. Bu sayede değirmen turizme hizmet verecek ve bölgenin kalkınmasına yardımcı olacağız.''
CUMHURİYET – AA

0 yorum:

Yorum Gönder